Wood: Τα σενάρια για την αγορά ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα

Ενίσχυση των θέσεων στις ελληνικές μετοχές προτείνει η Wood & Company, η οποία αναλύει τα εκλογικά σενάρια και την επόμενη μέρα. Εκτιμά ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές σημειώνοντας ότι κορυφαίες της επιλογές είναι οι τράπεζες και ιδίως η Εθνική, η οποία έχει εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση μετά την τελευταία πτώση, καθώς και ο ΟΤΕ, η Μotor Oil και η Jumbo. "Ποιοτικά ονόματα από τη λίστα με τα top picks μας υποχώρησαν στην πρόσφατη πτωτική κίνηση χωρίς κάποια εξήγηση από τα θεμελιώδη μεγέθη", σημειώνει.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή, η πτώση της αγοράς που κινείται 17% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου, οφείλεται σε μια σειρά λόγους, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι η μεγάλη μείωση της ρευστότητας λόγω των ΑΜΚ, οι πολιτικές ανησυχίες εν όψει των ευρωεκλογών καθώς και το rebalancing στους δείκτες.

Ταυτόχρονα επισημαίνει το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ωστόσο θεωρεί ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της ελληνικής ανάκαμψης. Υποστηρίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν διαφορετικά στις εθνικές εκλογές απ' ό,τι στις ευρωεκλογές, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν κερδίσει.

Επιπλέον, σημειώνει, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι η αντιπολίτευση αλλάζει δραματικά ρητορική όταν γίνεται κυβέρνηση. Ο οίκος αναγνωρίζει πάντως τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.

Όπως σημειώνει:

-Αν προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση οδηγώντας σε πάγωμα του κυβερνητικού έργου και αργά ή γρήγορα σε εθνικές κάλπες.

-Αν η ΕΛΙΑ είναι κάτω του 5% και αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση είναι αναπόφευκτες οι εκλογές.

-Άλλο σενάριο είναι νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% και κάτω του 5% ποσοστό για την ΕΛΙΑ.

-Αν τα αποτελέσματα είναι κοντά σε αυτά των δημοσκοπήσεων (προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 2% και ΕΛΙΑ στο 7,2%) η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εσωτερικές δυσκολίες.