Η άνοδος των μεταπτυχιακών στις ΗΠΑ και η αυξανόμενη σχέση με την κατάρτιση

Περισσότεροι από 16.000.000 Αμερικανοί έχουν πλέον δίπλωμα Master

Περισσότεροι από 16.000.000 Αμερικανοί έχουν πλέον δίπλωμα Master. Πρόκειται ουσιαστικά για το 8% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται οι πτυχιούχοι Master στις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακός.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, παρουσιάζεται μια αύξηση 43% από το 2002, αλλά και οι πτυχιούχοι έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1970!

Όσο αυξάνονται, βέβαια, οι πτυχιούχοι, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται ανάλογα και οι φοιτητές και κατ' επέκταση, τα φοιτητικά δάνεια, τόσο των προπτυχιακών, όσο και των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ο μέσος όρος του συνόλου οφειλών ενός φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων και των ασκούμενων γιατρών και δικηγόρων, φτάνει τα 57.000 δολάρια, από 40.200 δολάρια δέκα χρόνια πριν (2004).

Σύμφωνα με τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία, όπως εκτιμά η ιστοσελίδα vox.com, έχει μετασχηματιστεί από τη δεκαετία του '60. Το 1970 το 94% των μεταπτυχιακών σπουδών αφορούσε μόνο θεωρητική γνώση και μάλιστα, σε παραδοσιακά ακαδημαϊκά θεωρητικά πεδία.

Από το 1981, οι μεταπτυχιακές σπουδές, τα λεγόμενα MBAs, πήραν τα πάνω τους και μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας.

Πιο συγκεκριμένα, δύο ειδικές κατηγορίες προσέλκυσαν περισσότερο τους Αμερικανούς. Πρόκειται για τα επαγγέλματα υγείας (δημόσια υγεία, νοσηλευτική και παρεμφερή πεδία).

Σε δεύτερο ρόλο, ενδιαφέρον έχουν τα επαγγέλματα δημοσίων λειτουργών, κυρίως οι ειδικότητες της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής εργασίας. Το 2002 έκανε και την πρώτη εμφάνισή της η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δέκα χρόνια μετά, η μηχανική ηλεκτρονικών υπολογιστών κυριολεκτικά απογειώθηκε, ενώ οι σπουδές θεολογίας και ιστορίας έχασαν έδαφος. Μέσα στη δεκαετία 2002-2012, οι σπουδές που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις αυξήθηκαν ραγδαία και βλέποντας οι νέοι φοιτητές ότι οι κάτοχοι Masters του 1971 έβρισκαν δουλειά σε εξειδικευμένα αντικείμενα, στράφηκαν προς την κατάρτιση.

Σε πρώτο φόντο ήταν πάντα όλα τα είδη μηχανικής και νοσηλευτικής, ενώ αύξηση παρουσίασε και η βιβλιοθηκονομία.

Η επιλογή σχολής μεταπτυχιακών σπουδών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ταχύτητα ολοκλήρωσης σπουδών, φέρνουν πρώτες τις νομικές σχολές για τη δεκαετία 2002-2012 και ακολουθούν οι σπουδές φυσικής αγωγής και καλών τεχνών!

Σύμφωνα με το Κέντρο Συσχέτισης Εκπαίδευσης και Εργασίας, η απόκτηση απλού πτυχίου έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε απασχόληση και εισόδημα στις μηχανικές επιστήμες. Ακολουθούν η διοίκηση επιχειρήσεων, τα επαγγέλματα υγείας, ενώ η ψυχολογία καταλαμβάνει στις ΗΠΑ μια ξεχωριστή θέση από μόνη της.