Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας ήταν μεταξύ των επτά μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας που μετείχαν στην παρουσίαση μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ, σε συνεργασία με την "The Boston Consulting Group" και αφορά στο "ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".
Ο ρόλος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας αναδεικνύεται καλύτερα από το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Η ισορροπία επανέρχεται τόσο στο δημοσιονομικό τομέα, όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Παρά τις θετικές εξελίξεις ωστόσο, παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει σταθερά θετικούς και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως διαπιστώνεται, ο βιώσιμος δρόμος για την ανάπτυξη διέρχεται από την ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας σε σχέση με το παρελθόν.
Βασικές προϋποθέσεις για επίτευξη αξιοσημείωτης αύξησης εξαγωγών και επενδύσεων αποτελούν η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Προκειμένου εφεξής να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική η μεταρρυθμιστική πολιτική και σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός της. Στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρχικά απαραίτητος ο καθορισμός των βασικών κατευθύνσεων των μεταρρυθμιστικών αποφάσεων και ενεργειών.
Η μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να εστιάσει σε τέσσερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, τα οποία καθορίζουν κατά κύριο λόγο τις προοπτικές κάθε χώρας, δηλαδή τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, την εξωστρέφειά της, το ρόλο του κράτους στην οικονομία και το βαθμό πρόσβασης-συμμετοχής της κοινωνίας στις οικονομικές-τεχνολογικές εξελίξεις.
Για την υλοποίηση των τεσσάρων κατευθύνσεων του μεταρρυθμιστικού κύματος αναλύονται στην παρούσα μελέτη οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής, καθώς και όσες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, σε εννέα επιμέρους περιοχές παρεμβάσεων:
1 Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης
2 Σταθερό, απλό και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο
3 Βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα
4 Καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας
5 Μεγαλύτερη ευελιξία του Εκπαιδευτικού Συστήματος, με συνεχή αξιολόγηση για την αναβάθμισή του
6 Προώθηση της έρευνας και εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών
7 Πάταξη της διαφθοράς, γραφειοκρατίας, και πολυνομίας
8 Επιτάχυνση και διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις
9 Ενίσχυση της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας