Κόλιανδρος

Το ευρέως διαδεδομένο και αγαπημένο μπαχαρικό σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, ουσιαστικά είναι οι αποξηραμένοι σπόροι του φυτού Κόλιανδρος. Συναντάται σε περιοχές που εκτείνονται από τη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική μέχρι την νοτιοδυτική Ασία ενώ αναφορές στον κόλιανδρο υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη.       

Ο φρέσκος κόλιανδρος μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό και έχει έντονη γεύση. Οι σπόροι του φυτού έχουν ζεστή λεμονίζουσα γεύση με μια υποψία πορτοκαλιού και χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή τριμμένοι ως μπαχαρικό, ενώ περιζήτητο είναι και το αιθέριο έλαιό τους.

Είναι από τα βασικά μπαχαρικά που συναντάμε στις κουζίνες της Κούβας και του Μεξικού, καθώς και της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το κύμινο. Επειδή υπάρχει ταυτόχρονα σε πολλούς πολιτισμούς, οι ρίζες του δεν είναι γνωστές, εκτός από κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής όπου το εισήγαγαν Ισπανοί κατακτητές.  

Σε πολλές κουζίνες χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, είναι κύριο συστατικό του μίγματος garam masala μαζί με το κύμινο, και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική κουζίνα.   

Στην ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιούμε σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας, αλλά και στα ψητά, προσθέτοντας άλλοτε ολόκληρους σπόρους και άλλοτε κοπανισμένους. 

Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες. Είναι σε θέση να εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια όπως το E. coli, τη σαλμονέλα και το ιδιαίτερα ανθεκτικό υπερβακτήριο MRSA ενώ είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, μιας και μειώνει την υψηλή χοληστερόλη.