Σαμαράς : Έτσι θα μειωθεί η φορολογία

Τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, παρουσίασε σε διακαναλική ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας πώς θα γίνουν αυτές οι μειώσεις χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση των αναφορών στη "νέα Ελλάδα", πήρε η φράση "θέλω μια Ελλάδα". 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, ο ανώτατος συντελεστής για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων να μην ξεπερνά το 33%, ενώ ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά το 12%.

Όπως εξήγησε, οι μειώσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά και, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δε θα επηρεάσουν τα επίσης προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν “πιο ανθρώπινο” φορολογικό μηχανισμό και επεσήμανε πως φέτος το 97% των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας το 2020, ενώ ανέφερε ακόμα πως μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 770.000 θέσεις εργασίας, και η ανεργία θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μείωση της φορολογίας και της ανεργίας ήταν οι δύο από τις πέντε προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός, μαζί με τη μείωση του κόστους (ειδικά στον πρωτογενή τομέα), την εξασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχή προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και η συνταγματική αναθεώρηση.