ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Το Ευρωκοινοβούλιο σε αριθμούς

Της Λήδας Δεληγιάννη

Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας σάρωσαν όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αν κανείς έκανε ένα πρόχειρο σκιτσάκι του πώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν την Ε.Ε. αυτό θα ήταν μάλλον ένα υδροκέφαλο, τερατόμορφο κατασκεύασμα, πολύ μακρυά από εκείνους.

Το "και τι με νοιάζει εμένα για κάτι τόσο απρόσωπο και μακρινό" έχει και στο παρελθόν μεταφραστεί με τεράστια ποσοστά αποχής.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση, τα τεράστια οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αυτή αποκάλυψε αναμένεται να αποτυπωθούν όταν "μιλήσει η κάλπη" (όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι).

Διαβάστε ακόμη: Ευρωεκλογές: Πλημμυρίδα και άμπωτη το κύμα της ακροδεξιάς

Το τεράστιο στοίχημα που ουσιαστικά καλείται να διαπραγματευτεί η Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κόμματα είναι ακόμη και η ίδια τους η επιβίωση πολλές φορές.

Ας δούμε μερικά στοιχεία που θα έπρεπε ίσως να μας ενδιαφέρουν, εκτός αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βαλίτσες για πολύ - πολύ μακρυά...

Οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο αριθμός των εδρών που θα έχει κάθε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να δείτε πόσες έδρες θα έχει στο εξής κάθε μια από τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. δείτε αυτό το σύνδεσμο:

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Πόσες έδρες παίρνει κάθε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Και επειδή αυτό είναι κάτι που έχει άμεση επίπτωση, μάθετε:

Τι μας κοστίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Κάθε πολίτης της Ε.Ε. πληρώνει κάθε χρόνο 3,1 ευρώ για το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Τι περιλαμβάνει αυτό το ποσό; Το μισθολογικό κόστος και τα λειτουργικά έξοδα των τριών μεγάλων διοικητικών κέντρων (Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο) καθώς και τα κόστη διερμηνείας και μετάφρασης συνεδριάσεων και αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκριτικά, τα εθνικά κοινοβούλια στοιχίζουν:

  • Στη Γερμανία 8,20 ευρώ σε κάθε πολίτη
  • Στη Γαλλία 8,10 ευρώ σε κάθε πολίτη
  • Στη Βρετανία 7,30 ευρώ σε κάθε πολίτη.

Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Καλό θα είναι να έχουμε μια εικόνα του απερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Από τις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής 25 Μαΐου, τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας ενώ και με την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., ο αριθμός των Ευρωβουλευτών θα αγγίξει τους 766.

Να σημειωθεί πως το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών είναι η αναλογική εκπροσώπηση.

Το απερχόμενο Κοινοβούλιο είχε 754 ευρωβουλευτές.

Αυτοί κατανέμονταν ως εξής ανά κόμμα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ):