Η υπ. Παιδείας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις του υπουργείο σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ
Στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως απάντηση στις πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα, αναφέρθηκε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), νωρίτερα σήμερα.
«Η πανδημία, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες δραματικές παγκόσμιες συνέπειες, τολμώ να πω ότι μας έδωσε και μία ευκαιρία. Να αναστοχαστούμε για τις προτεραιότητές μας, να τις επανακαθορίσουμε, να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία και μεθόδους, να προσαρμοστούμε εν μία νυκτί -κυριολεκτικά, στον τομέα της εκπαίδευσης- σε ένα νέο μοντέλο, να μετατοπίσουμε το παράδειγμά μας, να κάνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό πράξη», σημείωσε η κ. Κεραμέως. Τόνισε, δε, ότι: «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του υπουργείου στοχέυει να εξασφαλίσει στα παιδιά μας τα εφόδια εκείνα που θα τους δώσουν την ικανότητα να γίνουν χρήσιμοι, ολοκληρωμένοι, δημιουργικοί άνθρωποι και πολίτες του κόσμου».
Απαριθμώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεχώρισε την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Η κ. Κεραμέως ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης σε υπηρεσίες, εξοπλισμό και καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς επίσης και η ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων πειραματικά στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων.
Δεύτερη πρόκληση, η διασύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αγορά εργασίας. Η υπουργός αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως η θέσπιση παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, η εισαγωγή και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και ο ψηφισθείς νόμος για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ο οποίος προβλέπει κομβικό ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους.
Τρίτη πρόκληση, η συμπερίληψη και πρόσβαση για όλους. Ως ενδεικτικές πρωτοβουλίες, η υπουργός τόνισε την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στις πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου των Πρότυπων Σχολείων και των Πειραματικών Σχολείων, καθώς και το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση.
Τέταρτη πρόκληση, η αυτονομία και αξιολόγηση. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων, αλλά και στην καθιέρωση της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, σημείωσε ότι στον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα ενισχυθεί περαιτέρω η αυτονομία των πανεπιστημίων.
Πέμπτη πρόκληση, η εξωστρέφεια. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί δράσεις, όπως η θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για δυνατότητα κοινών, διπλών πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών με ξένα ή ημεδαπά Πανεπιστήμια, η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και η σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το ΔΟΑΤΑΠ κατά την ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων.