Exit poll: Η εικόνα που κράτησε για δύο ώρες!

Μακρυά από το αποτέλεσμα της κάλπης βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις χθες τα exit polls. Στις 19:00 το απόγευμα ανέβασαν την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά και με μεγάλη διαφορά από τον Γιάννη Σγουρό, ενώ έδιναν πρωτιά για τον Δήμο Αθηναίων στο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Τουλάχιστον μέχρι τις 21:00 φαινόταν μια εντυπωσιακή επικράτηση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του κοινού διακαναλικού exit poll έδειχναν να ανατρέπουν όλα τα δεδομένα: έδιναν πρωτιά ακόμα και επτά μονάδων στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και προβάδισμα μίας μονάδας στον υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων. Λίγο αργότερα στην πρωτεύουσα φαινόταν πως είχε αρχίσει να διεξάγεται το απόλυτο ντέρμπι, με τον Γιώργο Καμίνη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό (20,5%-22,5%).

Ωστόσο υπήρξαν αλλαγές με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η Ρένα Δούρου είναι πρώτη στην περιφέρεια, αλλά με διαφορά περίπου 1,5 μονάδας, ενώ ο κ. Σακκελαρίδης είναι δεύτερος.

Αξιοσημείωτα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του exit poll, όπως γράφουν Τα Νέα. Ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε σημαντικές απώλειες από τους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2012, ενώ σοβαρή ήταν και η διαρροή των συγκεκριμένων ψηφοφόρων προς τον Γιάννη Σγουρό (21,8%). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ επέλεξε τη Ρένα Δούρου, το 8,2% τον υποψήφιο της ΧΑ Παναγιώταρο και το 5,8% τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη.

Αντιθέτως, υψηλή ήταν η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζοντας το ποσοστό του 71%. Μόλις το 7,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς τον υποψήφιο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και το 9,5% μετακινήθηκε προς τον Γιάννη Σγουρό. Την υποψηφιότητα του τελευταίου, πάντως, τίμησαν με την ψήφο τους οι περισσότεροι πολίτες που το 2012 είχαν επιλέξει το ΠαΣοΚ (59,7%). Από αυτούς βέβαια το 19,7% φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τη Ρένα Δούρου και μόλις το 5,2% προς τον Γ. Κουμουτσάκο.

Στο μεταξύ, υψηλά ποσοστά συσπείρωσης παρατηρούνται και στους ψηφοφόρους που το 2012 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανησυχητική εμφανίζεται να είναι η διείσδυση της ΧΑ. Οπως έδειξε το exit poll, στον Δήμο Αθηναίων οι μισοί (50,3%) από τους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη ΝΔ το 2012 ψήφισαν τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, το 14,5% τον Νικήτα Κακλαμάνη και άλλοι τόσοι τον Γιώργο Καμίνη. Το 10% όμως μετακινήθηκε προς τα ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, κατά 69% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διατηρούν την επιλογή τους από το 2012 και μόλις το 11% μετακινήθηκε προς τον Γ. Καμίνη. Στην πλειονότητά τους (55,5%) και οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ έμειναν πιστοί στον τελευταίο δήμαρχο, ενώ το 13,9% επέλεξε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το 9,5% τον Ηλία Κασιδιάρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ NEWS.GR