Πότε προβλέπεται μείωση των κρουσμάτων
Τα στοιχεία που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες είναι και εκείνα που θα κρίνουν την διάρκεια της καραντίνας.
Για το lockdown στην Αττική αλλά και το πώς βλέπουν την επιδημιολογική πορεία στη χώρα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως είπαν, διατηρείται και αυτή τη βδομάδα η αυξητική τάση στα κρούσματα. Ωστόσο, η διάρκεια του lockdown θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
Ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας για το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την 20η Οκτωβρίου και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκθετική αύξηση.
«Μείωση των κρουσμάτων προβλέπεται, εάν πραγματικά ακολουθήσουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα, 15-20 Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε.
Τους επόμενους 2 μήνες ενδέχεται να πηγαίνουμε με τη διαδικασία της «βεντάλιας», όπως είπε και η κυβέρνηση, όμως τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. «Όλα τα μέτρα επαφίενται σε εμάς για να γίνουν πράξη. Είμαστε προς το τέλος. Η υπευθυνότητά μας θα καθορίσει τα μέτρα».
Τι ισχύει για την χρήση μάσκας
Σχετικά με τη χρήση μάσκας και το ποια είναι η κατάλληλη, η κα Γκάγκα διευκρίνισε ότι η υφασμάτινη μάσκα με διπλό ή τριπλό ύφασμα είναι μια χαρά. Εξαρτάται πάντα από τη χρήση για την οποία τη θέλουμε.
Για το περιστατικό στην Κέρκυρα, με τη νοσηλεύτρια που παρέλυσε, η κα Γκάγκα τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία το σύνδρομο αυτό συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις και όχι με τα εμβόλια. «Η επιτροπή που το εξέτασε θεωρεί ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο. Φυσικά έχουμε το νου μας, αλλά έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβολιασμοί και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό».