Οργή από την απόφαση για εκτέλεση και άλλου θανατοποινίτη

Οργή και έντονη κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της πολιτείας του Τέξας να εκτελέσει απόψε ακόμη ένα θανατοποινίτη μετά τον τραγικό θάνατο του Κλέιτον Λόκετ, του οποίου η εκτέλεση σταμάτησε και ο ίδιος πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Εάν οι αρχές του Τέξας προχωρήσουν κανονικά στην εκτέλεση, τότε ο Ρόμπερτ Τζέιμς Κάμπελ θα γίνει ο πρώτος που εκτελείται στις ΗΠΑ μετά από τον Κλέιτον Λόκετ, οι συνθήκες θανάτου του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον Λευκό Οίκο. Η εκτέλεση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 τοπική ώρα (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στο Χάντσβιλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες ο Κλέιτον εκτελέστηκε αποδόθηκαν στο νέο κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτέλεση. Τα φάρμακα αυτά φαίνεται πως είχαν επιπλοκές και ο θανατοποινίτης δεν πέθανε ανώδυνα αλλά μετά από καρδιακή ανακοπή και περισσότερα από 40 λεπτά μαρτυρίου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που μέχρι πρόσφατα προμήθευαν με τις ουσίες που χρησιμοποιούνταν στις εκτελέσεις αρνούνται πλέον να δώσουν στις ΗΠΑ φάρμακα για εκτελέσεις ανθρώπων και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τέτοια επιστημονική γνώση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αναθέσει στον υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει τη διαδικασία των εκτελέσεων και στις 32 Πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.

Με αφορμή τις συνθήκες εκτέλεσης του Λόκετ η Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χαμσάιρ επανέφερε προς συζήτηση την κατάργηση της θανατικής ποινής, κάτι που έχουν κάνει ήδη 18 Πολιτείες. Οι αρχές της Οκλαχόμα από την πλευρά τους κήρυξαν "μορατόριουμ" έξι μηνών στις εκτελέσεις ώστε στο διάστημα αυτό να επανεξεταστεί η μέθοδος που εφαρμόζεται.

Η γειτονική Πολιτεία ωστόσο, το Τέξας, επιμένει να προχωρήσει κανονικά στην εκτέλεση του Κάμπελ. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Πέρι δήλωσε μάλιστα "πεπεισμένος ότι οι εκτελέσεις στο Τέξας γίνονται με τον κατάλληλο τρόπο".

Ο Κάμπελ καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής τραπεζικής υπαλλήλου. Ο κοινός παρανομαστής με την εκτέλεση του Λόκετ είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστη η προέλευση και η διαδικασία παρασκευής των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν στο ενέσιμο διάλυμα.