Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε μία αδιάβροχη θήκη για το smartphone.
Εάν όμως το κινητό βραχεί, δεν σας καλύπτει η εγγύηση του κατασκευαστή, εκτός βέβαια από αυτά τα smartphones που παρουσιάζονται ως αδιάβροχα
Εάν καλέσετε την τεχνική υποστήριξη, θα σας πουν να βγάλετε αμέσως την μπαταρία. Εάν φυσικά, η μπαταρία είναι αποσπώμενη, κάτι που δεν συμβαίνει με τα iPhone.
Λογικό είναι οι περισσότεροι να σας πουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε, καθώς οι πιθανότητες να σώσετε το smartphone σας από το νερό είναι ελάχιστες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ΜΗΝ ενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας, μην αρχίσετε να πατάτε πλήκτρα (έστω, αυτά στο πλάι).
Αφαιρέστε ό,τι αφαιρείται. Δηλαδή, την μπαταρία, την κάρτα SIM, την κάρτα μνήμης και το κάλυμμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εάν το τηλέφωνό σας έπεσε στην θάλασσα, πρέπει να το ξεπλύνετε
Σκουπίστε το, επιχειρήστε να το στεγνώσετε με αέρα (ή με το σπρέι που καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο, εάν έχετε).
Εάν - αφού αφαιρέσετε την μπαταρία - δείτε αυτοκόλλητα αρκετά μουλιασμένα, οι πιθανότητες να φτιαχτεί το smartphone, μειώνονται.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΣΗΣ!!! Μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι για τα μαλλιά ή χαρτί για να στεγνώσετε το smartphone που βράχηκε
Εννοείται ότι δεν πρέπει να βάλετε το smartphone στον φούρνο, ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία!
Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας για 24 ή και 48 ώρες μαζί με τα εξαρτήματά του σε ένα σακουλάκι ή μπολ με ρύζι και περιμένετε μήπως και τραβήξει όλη την υγρασία.
Μετά την πολύωρη αυτή αναμονή, βγάλτε το smartphone και τα εξαρτήματά του από το ρύζι, συναρμολογήστε τα κομμάτια, φορτίστε το και ποιος ξέρει; Μπορεί να έχει φτιάξει!
Χρύσα Τσιώτση - Δικηγόρος
[email protected]