Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως έως την Τετάρτη, είχαν φθάσει τα 105 εκατομμύρια
Ο αριθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19, διεθνώς, ξεπέρασε το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου σε όλο τον κόσμο, ένα ορόσημο το οποίο δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της πανδημίας, παρά τις όποιες ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 ή τις καθυστερήσεις σε σχέση με την αναμενόμενη παράδοση ορισμένων εμβολίων.
Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως έως την Τετάρτη, είχαν φθάσει τα 105 εκατομμύρια περίπου, έναντι 103,5 εκατομμυρίων διαγνωσμένων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται, η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται. Από την άλλη, αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνα που επαληθεύονται μέσω των διαγνωστικών τεστ.
Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων με αργότερο ρυθμό στα συνεχιζόμενα λοκντάουν και γενικότερα στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και -σε ορισμένα μέρη τουλάχιστον- στην αυξανόμενη φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων κορυφώθηκε παγκοσμίως στις αρχές Ιανουαρίου φέτος και έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού διεθνώς, είναι και το πρώτο όπου ήδη εμφανίζονται ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα παρατηρηθεί στις ευρωπαϊκές και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όταν και αυτές εμβολιάσουν μεγάλο μέρος των πολιτών τους μέσα στους επόμενους μήνες. Εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε αισιόδοξος ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί στον βιομηχανικό κόσμο όποιος θέλει να εμβολιαστεί».
Όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι μέχρι στιγμής τα προϊόντα τους συνεχίζουν να «δουλεύουν», αν και ίσως λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής. Πάντως διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα, αν καταστεί αναγκαίο.
Παραμένει ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Οι έως τώρα επιβεβαιωμένες παραγγελίες εμβολίων Covid-19 εκτιμώνται σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις και από αυτές τα 5,3 δισεκατομμύρια αφορούν τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (λαμβανομένου υπόψη ότι για τα περισσότερα εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις). Το βρετανικό επιστημονικό ίδρυμα Wellcome Trust εκτιμά ότι πριν το 2023 ή 2024 δεν θα μπορεί όποιος θέλει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού οπουδήποτε στη Γη, να έχει ένα στη διάθεση του, κάτι που αφορά κυρίως τις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες βρίσκονται και σε πιο μειονεκτική θέση.