Ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής πινακίδων από την ΕΛ.ΑΣ

Στην αγορά δεκατεσσάρων νέων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας προχωρεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", πρόκειται για συστήματα καταγραφής εικόνας, ελέγχου συνόρων, ηλεκτρονικής αναγνώρισης αποτυπωμάτων, κινητά επιχειρησιακά κέντρα και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η αγορά των νέων συστημάτων είτε χρηματοδοτείται ήδη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2007 - 2013) είτε πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014 - 2020 και φέρει την ονομασία Στρατηγική Εταιρική Σχέση.

Κατά πληροφορίες, πρόθεση των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι σε καθένα από τα νέα αυτά συστήματα να δοθεί αρχαιοελληνικό όνομα.

Στα δεκατέσσερα νέα συστήματα συγκαταλέγεται αυτό για την Αυτόματη Αναγνώριση Πινακίδων (Automatic Number Plate Recognition - ANPR) που λειτουργεί πιλοτικά σε είκοσι περίπου περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, καθώς επίσης και το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέσω της ψηφιοποίησης του αρχείου της Αστυνομίας.

Επιπλέον, προωθείται η αγορά λογισμικού που θα επιτρέπει την τρισδιάστατη αποτύπωση γεωγραφικών περιοχών της χώρας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό αστυνομικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια: "Ο επικεφαλής αξιωματικός θα μπορεί να έχει γνώση του ανάγλυφου μιας περιοχής και να συντονίζει μια αστυνομική επιχείρηση μέσω του λάπτοπ του", δήλωσε στην «Κ» πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στα παραπάνω προστίθεται και το σύστημα ελέγχου της κίνησης στα εξωτερικά σύνορα της χώρας.