Πρόστιμο 90 εκ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στη Κύπρο

Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκ. ευρώ (ή 123 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για την εισβολή στη Κύπρο το 1974, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης. 

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση των 90 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στις ζημιές και τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοικοι, κατά τη διάρκεια της εισβολής και διχοτόμησης του νησιού. Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας, εντός τριών μηνών.  

"Μετά το πέρας των τριών μηνών, η Τουρκία, για όσο δεν καταβάλλει το ποσό, θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις. 

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του δικαστηρίου έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση των εξής άρθρων  της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

 

  • του δεύτερου άρθρου για το δικαίωμα διαβίωσης, 
  • του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, 
  • του άρθρου 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, 
  • του άρθρου 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, 
  • του άρθρου 8 για το σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, 
  • του άρθρου 9 για ελευθερία στη θρησκεία και τη συνείδηση, 
  • του άρθρου 10 για την ελευθερία έκφρασης και 
  • του άρθρου 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ και κάλεσε την Άγκυρα να την εφαρμόσει. Παράλληλα, η Νομική Υπηρεσία του Κράτους ανακοίνωσε ότι μελετά την απόφαση για λεπτομερή αξιολόγηση και αξιοποίησή της.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του καθώς δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επίσης, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των
διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σημερινή απόφαση για την αποζημίωση-μαμούθ έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της 10ης Μαΐου 2011. Τότε, το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση "Κύπρος κατά Τουρκίας".