Προσοχή! Ακόμη δεν βρέθηκε αυτό που μπορεί να κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα, όμως οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο τουλάχιστον να βλέπουμε ό,τι όνειρο θέλουμε (στο κάτω κάτω είναι αφορολόγητα τα όνειρα!).
Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν με την παροχή ακίνδυνης ποσότητας ρεύματος στον εγκέφαλο και τη διέγερση συγκεκριμένων κέντρων, μπορούμε όχι μόνον να έχουμε συνείδηση ότι ονειρευόμαστε αλλά και να κατευθύνουμε τα όνειρά μας κατά βούληση!
Μάλιστα ελπίζουν ότι με αυτή τη μέθοδο θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε για πάντα τους εφιάλτες μας!
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι τέτοια όνειρα μπορούν να προκληθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αν διαπεράσει τον εγκέφαλο εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι δημιουργηθούν - όπως έδειξε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα- κύματα συγκεκριμένης συχνότητας στην περιοχή των 40 Hz. Ουσιαστικά αυτό που κάνει η διέγερση είναι να συνδέει ανώτερες νοητικές λειτουργίες, που επενεργούν την ώρα που είμαστε ξύπνιοι, όπως η λήψη αποφάσεων, με καταστάσεις συνείδησης που λειτουργούν όταν κοιμόμαστε. Ποτέ πριν δεν είχε διαπιστωθεί λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων να μπορούν να λειτουργούν και στον ύπνο.
Και στο παρελθόν η επιστήμη αλλά και η θρησκεία και η μαγεία, σε πολλούς πολιτισμούς έχουν καταπιαστεί με τα όνειρα. Και κυρίως με αυτά που η επιστήμη αποκαλεί "συνειδητά ή διαυγή όνειρα" (lucid dreaming), κατά τα οποία οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν συνείδηση ότι ονειρεύονται. Από την επιστήμη, τα όνειρα αυτά θεωρούνται μια υβριδική ή ενδιάμεση μορφή συνείδησης, ανάμεσα στον ύπνο (με τα συνήθη μη συνειδητά όνειρα) και στην εγρήγορση (έχω συνείδηση ότι είμαι ξύπνιος). Για θρησκείες, μαγείες και άλλες προσεγγίσεις αποτελούν πολλά πράγματα, στα οποία δεν θα γίνει αναφορά στο άρθρο για ευνόητους λόγους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι άμεσα θα υπάρξει κάποια αγορά για "μηχανές συνειδητών ονείρων". Προειδοποιούν όμως ότι μια τέτοια συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιείται υπό ιατρική επιτήρηση καθώς είναι άγνωστες οι όποιες παρενέργειες της.
Η ανακάλυψη αυτή πάντως, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.
Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience".