Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι καταγγελίες πολιτών, δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι έσπευσαν το πρωί στα ΑΤΜ για να “σηκώσουν” το ποσό, όμως ανακάλυψαν πως τους είχε... προλάβει η τράπεζά τους, που είχε προχωρήσει σε κατάσχεση του ποσού για οφειλές!
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Οι Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας ήρθαν σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Διαβάστε: Υπ. Οικονομικών: Ακατάσχετο το κοινωνικό μέρισμα - Εφαρμόστε το νόμο
Σε έντονο ύφος ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μιλώντας στο Mega τόνισε πως “κανείς δεν θα ακουμπήσει το μέρισμα", σημειώνοντας ότι "σε όποιον κατασχέθηκε παρατύπως, θα επιστραφεί σήμερα".
Διαβάστε: Βρούτσης προς τράπεζες: Μην ακουμπάτε το κοινωνικό μέρισμα - Δώστε το πίσω
Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε καθώς το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες, με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.
Ποιοι παίρνουν το μέρισμα
Από την ανάλυση της σημερινής 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:
- Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
- Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
- Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
- Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
- Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
- Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.
Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, είναι σε διαδικασία ελέγχου.