Το ΔΝΤ ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Όταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις εκλογές στην Ελλάδα, δεν είπε πολλά. Όμως αυτό που είπε, έχει τη σημασία του.

Ο Ράις αρκέστηκε να σχολιάσει πως η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα. Και δεν το είπε τυχαία. Κι αυτό γιατί η τρόικα συνολικά ανησυχεί για το πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας, και μάλιστα το συνδέει με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το θεωρεί σημαντικό παράγοντα για την όποια λύση τελικά προωθηθεί.

Όπως έγραφε από τη Δευτέρα το news.gr, μπορεί η ελληνική πλευρά να διεκδικεί την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του επισήμου τομέα, τη μείωση του επιτοκίου τους και τη μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, ωστόσο η ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνδέσει την οποιαδήποτε στήριξη με την προϋπόθεση της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Έτσι, οι αναμενόμενες για το φθινόπωρο αποφάσεις για το χρέος δεν αποκλείεται να ληφθούν στα τέλη του έτους.

Διαβάστε: Το πολιτικό ρίσκο κλειδί για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Είναι προφανές ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι εταίροι της Ελλάδας είναι μία περίοδος πολιτικής αναταραχής, με πιθανές πρόωρες εκλογές και παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, ενώ και η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα συζήτησης στην επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Τζέρι Ράις.

Διαβάστε: Λαγκάρντ και Μέρκελ συζήτησαν για την Ελλάδα