Στόχος των συζητήσεων να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στο γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας στο Ντολμαμπαχτσέ, και και αναμένονται ανακοινώσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος επαφών να λάβει χώρα στην Αθήνα.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν 3.5 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η διαδικασία συνίσταται στη διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στόχος μια πρώτη διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία κάνει το λάθος και θέσει και άλλα θέματα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες), τότε οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.
Εάν όμως η Άγκυρα εμφανιστεί διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως είχε συμβεί σε ένα βαθμό το 2003 και το 2011, τότε η Αθήνα θα ανταποκριθεί.
Στο τρίτο ενδεχόμενο κατά το οποίο, η τουρκική πλευρά επιλέξει να κρατήσει κλειστά πολλά από τα χαρτιά της, η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε έναν νέο γύρο διερευνητικών επαφών, τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.