Ο Πούτιν παρακολουθεί πυρηνικά γυμνάσια – Αμετανόητοι οι αυτονομιστές

Υπέρ της κανονικής διεξαγωγής και κατά της αναβολής του δημοψηφίσματος για την απόσχιση τάχθηκαν οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, έπειτα από... λαϊκό δημοψήφισμα. Η πόλη του Ντονέτσκ έχει πληθυσμό πάνω από 1.100.000 κατοίκους (2007) ενώ η μητροπολιτική περιοχή του έχει πάνω από 1.566.00 κατοίκους. Σύμφωνα με την ουκρανική απογραφή του 2001, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

"Το συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ δεν θα αναβάλει το δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής - όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Πούτιν - και θα το κάνει κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 11 Μαΐου" δήλωσε αξιωματούχους της αυτονομιστικής τοπικής κυβέρνησης στο ρωσικό δίκτυο RT .

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και η αυτονομιστική οργάνωση Νοτιοανατολικός Στρατός του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα στην περιφέρεια α διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί, την Κυριακή 11η Μαΐου.

Εχθές, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε έκκληση για αναβολή του δημοψηφίσματος σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και οι φιλορώσοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα ενώπιον "λαϊκών επιτροπών" , από "σεβασμό" στον Ρώσο ηγέτη.

"Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση, είναι η απόφαση των ανθρώπων" δήλωσε ο Αντρέι Πούρτζιν, ένας από τους ηγέτες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. "Οι άνθρωποι της Ντομπάς (περιφέρεια) αποφάσισαν να κάνουν μια ηρωική πράξη και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει από αυτή την ευκαιρία" ανέφερε.  

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για τους αναλυτές καθώς, οι πλειοψηφία των κατοίκων των ανατολικών περιφερειών της Ουκρανίας επιθυμεί την ένταξή της στην Ρωσία και θεωρεί παράνομη και φασιστική της προσωρινή ηγεσία του Κιέβου. 

 Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία "θα συνεχισθεί", είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.  

"Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις  των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ" είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντριι Παρούμπιι.

Παράλληλα, το Υπ. Άμυνας Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έστειλε 15.000 στρατιώτες στη συνοριακή γραμμή Ουκρανίας-Ρωσίας.  Ο αρμόδιος υπουργός Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, κάλεσε ακόμα τη Δύση να πάψει να "παραπληροφορεί κυνικά" τη διεθνή κοινότητα, σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολούθησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις μερικών από τους ισχυρότερους πυραύλους που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις- κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων σε όλη τη χώρα- αλλά το Κρεμλίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το γεγονός δεν αποτελεί επίδειξη ισχύος και δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία.