Άδωνις: Κανένας ανασφάλιστος σε 60 ημέρες το πολύ

Ασφαλιστική κάλυψη και πρόσβαση στη φαρμακευτική δαπάνη σε όλους τους Έλληνες, ασχέτως αν σήμερα έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή όχι, μέσα στις επόμενες εξήντα μέρες το πολύ, εξήγγειλε από το βήμα του 1ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Αποτελεί κυβερνητική απόφαση μέχρι το τέλος του Ιουνίου, το έχω ξαναπεί, η κυβέρνηση να φροντίσει να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη και πρόσβαση στη φαρμακευτική δαπάνη σε όλους τους Έλληνες, ασχέτως αν σήμερα έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή όχι. Αυτή είναι η κυβερνητική απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θα γίνει πράξη μέσα στις επόμενες 60 μέρες, ίσως και νωρίτερα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για το γεγονός ότι έχουν μείνει πολλοί ανασφάλιστοι δεν έχει ευθύνη το υπουργείο Υγείας, αλλά είναι πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι έχει ευθύνη.

Αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί, ενώ διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν αυτή δεν περάσει από τη Βουλή. “Εσείς τι νομίζετε ότι θα γίνει; Θα βρέξει ο ουρανός λεφτά; Απίθανο ενδεχόμενο. Τώρα, να πάρουμε εναλλακτικά μέτρα; Υπάρχουν πολλών ειδών εναλλακτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε;”, ανέφερε, και κατόπιν σημείωσε: “Θα σας πω αμέσως ποια θα είναι τα μέτρα. Θα είναι οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων και θα είναι οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, αυτά θα είναι τα μέτρα γιατί δεν υπάρχουν άλλα”.

Εμφανίστηκε τέλος βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός “δεν θα αυτοκτονήσει” και η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που έρχονται. “Σας διαβεβαιώνω ότι από την επομένη των ευρωεκλογών, που θα έχει εξαλειφθεί και η τελευταία παράμετρος ανησυχίας -που είναι η πολιτική αβεβαιότητα- στους διεθνείς επενδυτές για να αρχίσουν να φέρνουν τα λεφτά τους εδώ, θα ζήσουμε πράγματι [...] καλύτερες μέρες”.