Ο κακός μαθητής που έγινε ένας ασυνήθιστος πλούσιος - Ο δισεκατομμυριούχος που ζει σαν... φτωχός
H ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί η επαγγελματική πορεία του κάθε ανθρώπου. Έχουμε συναντήσει, εξάλλου, ουκ ολίγες φορές ανθρώπους που ξεκινούν ζώντας σε φτωχές οικογένειες και καταλήγουν είτε λόγω σκληρής δουλειάς και ευφυίας είτε λόγω τύχης, με αμύθητη περιουσία και επιχειρήσεις.
Μπορεί βέβαια να υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο παράγοντες. Τότε συνήθως γράφονται σπουδαία και πολύ ενδιαφέρονται κεφάλαια στην ιστορία της επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Μια ενδιαφέρουσα και σίγουρα ανατρεπτική ιστορία είναι αυτή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett) ο οποίος μάλιστα έχει τη φήμη του ανθρώπου που έχει μια λιτή καθημερινότητα.
Η πορεία του, ωστόσο, μέχρι να γίνει εκατομμυριούχος ξεκινά από μια δουλειά σε ένα παντοπωλείο και αρκετά κακούς βαθμούς στο σχολείο. Μια σχολική πορεία που τον ακολούθησε και τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί απορρίφθηκε ακόμη και από το Harvard. Δεν τα παράτησε όμως καθώς γράφτηκε τελικά στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς εκεί δεν ήταν απαραίτητη η συνέντευξη, παρά μόνο μια αίτηση.
Τα πρώτα χρόνια του Γουόρεν Μπάφετ
Ο «Μάντης της Ομάχα» όπως τον αποκαλούν έκανε τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας από πολύ νωρίς. Όταν ήταν ακόμη παιδί εργαζόταν στο παντοπωλείο του παππού του ενώ δεν τα πήγαινε πολύ καλά στο σχολείο. Έτσι και λόγω οικονομικών δυσκολιών, προτιμούσε να περνά χρόνο δουλεύοντας παρά διαβάζοντας. Και δεν έκανε λίγες δουλειές ήδη από μικρή ηλικία. Πουλούσε μπάλες του γκολφ, σφραγίδες και αναψυκτικά πόρτα - πόρτα. Αργότερα άρχισε να πουλά με τον ίδιο τρόπο εφημερίδες και περιοδικά και τα χρήματα που μάζευε προσπαθούσε να τα αποταμιεύει όσο μπορούσε. Κατάφερε λοιπόν να βάλει στην άκρη στα πρώτα χρόνια πουλώντας εφημερίδες ακόμη και 2.000 δολάρια το μήνα.
Βάζοντας συνεχώς χρήματα στην άκρη όσο ακόμη ήταν ανήλικος, κατάφερε τελειώνοντας το σχολείο να έχει συγκεντρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 50.000 ευρώ. Και από εκεί και πέρα τα βήματά του είχαν πάντα μέσα τις επενδύσεις ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο κέρδος. Η επενδυτική του δεινότητα, εξάλλου, και κλίση φάνηκε από μικρή ηλικία μιας και όταν ήταν 11 ετών αγόρασε την πρώτη του μετοχή. Η στάση ζωής του ήταν από εκεί και πέρα εργασία - αποταμίευση - φιλανθρωπία. Με σωστές κινήσεις και αρκετή τύχη κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να φτάσει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (το 2008). Σήμερα η συνολική του περιουσία ξεπερνά τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι παράξενες συνήθειες του Μπάφετ
Μπορεί να είναι δισεκατομμυριούχος και να μπορεί να αποκτήσει ό, τι θελήσει αλλά επιλέγει πιο χαμηλού προφίλ καθημερινότητα. Για παράδειγμα ζει στο ίδιο σπίτι από το 1956 και έχει αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρει να έχει πολλά ακίνητα.
Προτιμά και απολαμβάνει περισσότερο ένα μπέργκερ παρά ένα ακριβό γεύμα σε ένα εστιατόριο. Ο ίδιος λέει ότι έχει στείλει μόνο μια φορά στη ζωή του mail ενώ το 80% της μέρας του διαβάζει. Εξάλλου στο γραφείο του δεν υπάρχει υπολογιστής αλλά πολλές εγκυκλοπαίδειες. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει ξεχωρίσει για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα μιας και θεωρεί ότι πρέπει μεγάλο μέρος των εσόδων σου να τα προσφέρεις σε όσους έχουν ανάγκη. Πιθανόν αυτό είναι αποτέλεσμα των πιο δύσκολων από άποψη οικονομικής κατάστασης πρώτων χρόνων της ζωής του.
Αυτό τελικά που κάνει τον Μπάφετ να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο τα δισεκατομμύρια που έχει στον λογαριασμό του και ότι από ένα παντοπωλείο βρέθηκε στην κορυφή, αλλά ο λιτός σε σχέση με την περιουσία του βίος τον οποίο ακολουθεί...