Ουκρανία: Φωτιές ανάβει το “κίβδηλο δημοψήφισμα”

Υψηλός ο φόρος αίματος από την κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δύσης εκφράζουν φόβους ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζουν φιλορώσοι αυτονομιστές θα πυροδοτήσουν και νέο κύκλο βίας και εξτρεμιστικά "κρεσέντα" από τους Ουκρανούς ακροδεξιούς.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καταδίκασε τα σχέδια για τη διεξαγωγή "κίβδηλου δημοψηφίσματος" στην ανατολική Ουκρανία από τις "φιλορωσικές ομάδες" και ζητούν να μην επαναληφθεί ένα σενάριο αλά... Κριμαία.

"Κανένα πολιτισμένο έθνος δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, κι αν η Ρωσία κάνει το επόμενο βήμα και επαναλάβει στην ανατολική ή τη νότια Ουκρανία αυτό που έκανε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και στείλει περισσότερες δυνάμεις πέρα από τα σύνορά της, θα ακολουθήσουν σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ", διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι αναφερόμενη στο επικείμενο δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών.

Το δημοψήφισμα αυτό σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου σε δύο περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, εάν η Ρωσία κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προτού ολοκληρωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Όπως ανακοινώθηκε πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εργάζονται για τη θέσπιση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν αυτή εντείνει τις τακτικές της που αφορούν στην Ουκρανία, όπως η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στα τέλη του Μαΐου ή εάν αναγνωρίσει ένα ακόμα αυτονομιστικό δημοψήφισμα.

Ενώ τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.