Χαϊκάλης: Θέλω να είμαι ένας περιφερειάρχης που θα διεκδικεί

Την πρόθεσή του να ανταποδώσει στους πολίτες την αγάπη που εισέπραξε τόσα χρόνια στο καλλιτεχνικό σανίδι εκφράζει στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, με το χρίσμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον συνδυασμό “Αττική. Συμμέτοχοι στο αύριο”, Παύλος Χαϊκάλης.

Ο κ. Χαϊκάλης εκτιμά ότι οι εκλογές για την περιφέρεια είναι μάχη προσώπων και προσωπικοτήτων και ως άνθρωπος του πολιτισμού τονίζει ότι επιθυμεί να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του και να την εδραιώσει, γιατί θεωρεί ότι είναι απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας. Στους στόχους του συγκαταλέγεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σχετικά με το τι έχει να κάνει η περιφέρεια για το μέλλον, αλλά και η ανάδειξη του “εμείς” έναντι του “εγώ” για το γενικό συμφέρον.

Ακόμη, επισημαίνει ότι στις προτεραιότητές του, σε πρώτο πλάνο, είναι η ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ της περιφέρειας. “Θεωρώ ότι το 2014 είναι ντροπή να έχουμε ακόμη βόθρους, να μην υπάρχουν αποχετευτικά προγράμματα, αντιπλημμυρικά και, αν υπάρχουν, να μην έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ”, τονίζει. Σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, σημειώνει ότι πρέπει άμεσα να επιλυθεί, καθότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής κλείνει.

Ιδιαίτερα, ο κ. Χαϊκάλης κάνει λόγο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων “με μικρά πράγματα” όπως είναι η ασφάλεια των πολιτών, οι άστεγοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα αδέσποτα ζώα, που πρέπει να περάσουν σε πρώτο πλάνο. “Δεν θέλω να είμαι ένας περιφερειάρχης που απλώς θα κάνει διαχείριση ενός έργου, αλλά ένας περιφερειάρχης που θα διεκδικεί, θα μάχεται, γιατί είναι πολιτική θέση και πρέπει να μη βρίσκεται μόνο στην αδράνεια και στη διαχείριση των χρημάτων, αλλά να έχει όραμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών”, υπογραμμίζει.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται σε διάφανη διοίκηση της περιφέρειας, με ασφαλιστική δικλείδα τη σύγκληση λαϊκών, γενικών συνελεύσεων, με τη συμμετοχή του κόσμου, βουλευτών, δήμου και περιφέρειας, παρουσία δημοσιογράφων, και ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα με εκατέρωθεν δεσμεύσεις γιατί, όπως τονίζει, “πιστεύουμε ότι ένας ενημερωμένος πολίτης είναι σωστός πολίτης”.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους οι περιφέρειες, ο κ. Χαϊκάλης προτείνει διαχείριση με γνώμονα το κοινωνικό προφίλ της περιφέρειας, για την ανάπτυξη. “Υπάρχουν δρόμοι για να το πετύχουμε”, διευκρινίζει, όπως είναι “η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία που μας δίνεται από τον Καλλικράτη, όπου με προγράμματα ΣΔΙΤ θα μπορέσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη σε πράγματα, τα οποία οι ιδιώτες θα μπορούν να έρθουν να επενδύσουν προς όφελος των πολιτών”. Ωστόσο, για το θεσμό του Καλλικράτη, θέση του αποτελεί η κατάργηση του θεσμού της αποκεντρωμένης διοίκησης, για να μπορέσει η περιφέρεια να λειτουργεί με πιο αναπτυξιακό τρόπο, πιο ελεύθερα.

Ο κ. Χαϊκάλης αισιοδοξεί ότι ο συνδυασμός του θα περάσει στο β' γύρο, αλλά σε αντίθετη περίπτωση δεν προτίθεται να υποδείξει στους ψηφοφόρους του ποιον θα υποστηρίξουν, διότι το θεωρεί προσβλητικό. Εξάλλου, πιστεύει ότι “οι Έλληνες είναι νοήμονες, με ανοικτό μυαλό, ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν, άσχετα εάν πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένοι”.

Τέλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι οι εκλογές δεν είναι αμιγώς αυτοδιοικητικές, εμπεριέχουν πολιτικά μηνύματα, καθώς “καθετί που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο εμπεριέχει πολιτικά μηνύματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε και εννοιολογικά και ετυμολογικά στον πυρήνα της”.