Τσίπρας: Κανείς δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ

Σε ερωτήσεις αναγνωστών της βρετανικής Guardian απάντησε ζωντανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει, ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, σχολίασε: “Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει ως μία οντότητα 28 κρατών-μελών όπου η κυρία Μέρκελ αποφασίζει, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλουμε κάθε κρίσιμη απόφαση για την Ευρώπη να λαμβάνεται απευθείας με την ψήφο των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων”.

Ερωτηθείς ωστόσο αν θα θεωρούσε πρέπον ένα δημοψήφισμα των Ελλήνων πολιτών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: “Τώρα κανείς δε θέτει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε η Ελλάδα το θέτει, ούτε οι εταίροι της, που γνωρίζουν καλά πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί”.

Σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε πως τα μνημόνια δε συντάχθηκαν για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά ήταν ένα πολιτικό σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ, και πρόσθεσε: “Όλα είναι διαπραγματεύσιμα, αρκεί να υπάρχει μία κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να πάρει μία σαφή θέση ενάντια στο σχέδιο αυτό”.

Αναφορικά με το ζήτημα της φτώχειας, σημείωσε: “Δεν ενδιαφερόμαστε απλά για τους φτωχούς, είμαστε ένα κόμμα των φτωχών. Όχι μόνο επειδή η μισή Ελλάδα έχει φτωχοποιηθεί από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, αλλά επειδή είμαστε ισχυρότεροι στις φτωχότερες γειτονιές, και αυτή είναι η φυσική μας βάση. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι μέτρα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους να σταθούν στα πόδια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή σε θέση να εκλεγεί κυβέρνηση, που έχει στο πρόγραμμά του τον άμεσο στόχο της μεγάλης κλίμακας αναδιανομής του εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς”.

Όσο για το με ποιους θα συνεργαστεί μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει μία μονοκομματική κυβέρνηση και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο, θα αναζητήσει συνεργασία και με άλλες δυνάμεις, λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

“Είμαστε σίγουροι ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν μαζί μας στη μάχη κατά της λιτότητας, στο κούρεμα ενός μεγάλου ποσοστού του χρέους για να καταστεί βιώσιμο, και για να εφαρμόσουμε το εθνικό αναπτυξιακό μας σχέδιο για να σώσουμε τη χώρα και να στρώσουμε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές”, τόνισε.