Ο θηλασμός δεν προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

Ο θηλασμός δεν προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα , σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση 117 επιστημονικών μελετών της τελευταίας 30ετίας στις οποίες συμμετείχαν 250.000 βρέφη. 

Συνολικά, 62 από τις μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από το άσθμα, 43 ότι δεν ασκεί ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση, ενώ τέσσερις είχαν υποδηλώσει πως αυξάνει κάπως τον κίνδυνο και οκτώ πως άλλοι είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. 

Η νέα έκθεση που έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάφολκ, στη Βρετανία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology , αναφέρει ότι «ο θηλασμός προστατεύει από το άσθμα , ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των δύο ετών». Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος κατά 37% σε βρέφη κάτω των τριών ετών και 17% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν σε ηλικία 7 ετών και άνω. 

Το άσθμα είναι μία πολύ συχνή πνευμονοπάθεια. Στη χώρα μας, πάσχει από αυτό το 8,6% του γενικού πληθυσμού, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε προ διετίας η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως είχε δείξει η έρευνα αυτή, στις ηλικίες έως 9 ετών πάσχει το σχεδόν 4% των Ελληνόπουλων, ενώ στις ηλικίες άνω των 70 ετών ο αριθμός των ασθενών εγγίζει το 12%.