Δεν είναι ένα από τα δημοφιλή ή τουριστικά χωριά της περιοχής, αλλά είναι πανέμορφη
Υπάρχουν χωριά που τα επισκέπτεσαι και απολαμβάνεις τη φύση και την ομορφιά τους. Και υπάρχουν χωριά που σου κλέβουν την καρδιά από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί και υπόσχεσαι ότι σύντομα θα επιστρέψεις. Και σίγουρα η Ευρυτανία είναι από τις περιοχές που έχουν πολλούς τέτοιους οικισμούς και κυρίως παραδοσιακούς. Στο αλπικό τοπίο που δημιουργείται βοηθά σίγουρα το υψόμετρο και τα είδη της χλωρίδας που έχουν αναπτυχθεί. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει και μια Μαυρομμάτα που σίγουρα σου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις όταν την επισκεφθείς. Πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί και τυχαία μιας και δεν είναι ένα από τα δημοφιλή ή τουριστικά χωριά της Ευρυτανίας.
Ένα από αυτά τα χωριουδάκια στα οποία θα ήθελες να έχεις ένα σπίτι και να μπορείς να βρίσκεις καταφύγιο από τη δύσκολη και έντονη καθημερινότητα. Προς το παρόν μπορείς να ταξιδέψεις ως εκεί νοητά και να οργανώσεις το επόμενό σου ταξίδι με την πρώτη ευκαιρία που θα σου δοθεί.
Η Μαυρομμάτα που σου κλέβει την καρδιά με την πρώτη ματιά
Το χωριό Μαυρομμάτα η οποία παλιότερα ονομαζόταν Έλσανη ή Έλσιανη βρίσκεται χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά της Κόψης η οποία αγγίζει σχεδόν τα 2.000 μέτρα και συγκεκριμένα τα 1939. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μοιάζει με έναν πίνακα ζωγραφικής καθώς αυτή την εικόνα έχει κανείς όταν τη δει κυρίως από ψηλά. Περπατώντας στη Μαυρομμάτα θα δεις παλιά καλντερίμια αλλά πάντα περιποιημένα και σπίτια πέτρινα βγαλμένα από το χρονοντούλαπο. Ένας αληθινός πίνακας ζωγραφικής. Όλα αυτά σε ένα πολύ γραφικό χωριό το οποίο πλημμυρισμένο με ομορφιές που ξεπροβάλλει μέσα στην άγρια φύση.
Ο οικισμός είναι χτισμένος στα 870 μέτρα υψόμετρο και παρά τις συνεχείς μειώσεις του πληθυσμού, παραμένει ένα ζωντανό χωριό, με κατοίκους που δεν το εγκαταλείπουν και το αγαπούν πολύ.
Τι άλλο μπορείς να δεις στην περιοχή
Από την Μαυρομάτα, μπορείς να επισκεφθείς εύκολα και άλλα όμορφα μέρη της Ευρυτανίας. όταν βρεθήκαμε εκεί, μας μίλησαν για τον συνοικισμό Λογγιές και δεν το μετανιώσαμε που ακολουθήσαμε τη διαδρομή. Είναι ένα πανέμορφο σημείο δίπλα στον ποταμό Μέγδοβα-Ταυρωπό. Επίσης σε μια διαδρομή βόρεια του χωριού και περπατώντας μια πανέμορφη διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια έκπληξη. Καθώς θα βρεις μπροστά σου τα εγκαταλελειμμένα χωριά του Κύφου και της Μπέσιας. Σε μια αχανή και δασώδη περιοχή, αυτή της Κύφου μπορείς αν έχεις τάσεις εξερευνητή να δεις κάποια εναπομείναντα ερείπια. Η πυκνή βλάστηση σε δυσκολεύει. Ωστόσο ταυτόχρονα σε ανταμείβει μιας και είναι μια εικόνα που δεν συναντάς συχνά, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Και κάτι που σίγουρα δεν ήξερες. Η τοπική παράδοση θέλει τα συγκεκριμένα χωριά κατά την προχριστιανική εποχή να αποτελούσαν την πρωτεύουσα του Ομηρικού βασιλιά των Κυφέων. Θεωρείται ότι ο οικισμός Κύφου καταστράφηκε επί τουρκοκρατίας από επιδημία ή άλλη αιτία. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό που σε καθηλώνει και σε καλεί να το εξερευνήσεις.