MONEY – O Steve Jobs ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας παράνομες συσκευές

Φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, αλλά η πρώτη δουλειά του Steve Jobs ήταν η πώληση ηλεκτρονικών συσκευών για δωρεάν (παράνομα) τηλεφωνήματα!

Οι συσκευές αυτές σχεδιάστηκαν το 1972 από τον στενό φίλο του Jobs και μέλλοντα συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak. Εικάζεται ότι η ιδέα της πώλησής τους ήταν του Jobs.

Η συσκευή αυτή (blue box στα Αγγλικά) δουλεύει παράγοντας συγκεκριμένους ήχους που χρησιμοποιούνταν τότε στο τηλεφωνικό σύστημα. Όποτε πραγματοποιούσε κανείς ένα υπεραστικό ή διεθνές τηλεφώνημα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή για να κατευθύνει την κλήση του προς οπουδήποτε αυτός ήθελε, πάντα χωρίς να πληρώνει ή να ανιχνεύεται-χαρακτηριστικό που έκανε το blue box εξαιρετικά δημοφιλές σε διάφορα κακοποιά στοιχεία.

Όπως εξήγησε ο Jobs, “θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή για να τηλεφωνήσεις από ένα τηλεφωνικό θάλαμο του Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, μετά μέσω δορυφόρου στην Ευρώπη, μετά στην Τουρκία, να επιστρέψεις στο Λος Άντζελες…θα μπορούσες να κάνεις το γύρο του κόσμου 3 ή 4 φορές, καλώντας το διπλανό τηλεφωνικό θάλαμο, θα φώναζες στο ακουστικό και σε 30 περίπου δευτερόλεπτα η φωνή σου θα ακουγόταν από το διπλανό τηλέφωνο”.

Ο Jobs και ο Wozniak είχαν μαγευτεί από την ιδέα της κατασκευής ενός blue box. Όπως εξήγησε ο Jobs σε μια συνέντευξή του το 1995, “Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι με αυτά [τα blue box] που ο Wozniak και εγώ βρήκαμε πώς να κατασκευάσουμε ένα. Φτιάξαμε το καλύτερο του κόσμου, το πρώτο ψηφιακό blue box παγκοσμίως. Δίναμε σε φίλους μας και χρησιμοποιούσαμε και οι ίδιοι. Και, ξέρετε ότι σύντομα δεν έχεις σε ποιον να τηλεφωνήσεις. Αλλά το μαγευτικό ήταν ότι δύο έφηβοι μπορούσαν με 100 δολάρια να φτιάξουν μια συσκευή, μέσω της οποίας μπορούσαν να ελέγξουν τηλεφωνικές υποδομές αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο […] Αν δεν είχαμε κατασκευάσει τα blue box, δε θα είχε υπάρξει και η Apple μετέπειτα”.

Οι δυο τους σταμάτησαν να κατασκευάζουν τις συσκευές αυτές όταν κόντεψαν να συλληφθούν απ’ την αστυνομία. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι κέρδισαν περίπου 6.000 δολάρια πουλώντας τα blue box. Ο ίδιος ο Wozniak ισχυρίζεται ότι είχε αποπειραθεί να κάνει φάρσα στον Πάπα, υποκρινόμενος τον Χένρι Κίσινγκερ! Όμως, ο Πάπας κοιμόταν τη στιγμή του τηλεφωνήματος.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα blue box θεωρούνται ξεπερασμένα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μιας και τα τηλεφωνικά συστήματα χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακές πλατφόρμες.