Έξι λεωφορεία χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν προσεχώς στους δρόμους των Τρικάλων, ενώ στους στόχους του υπουργείου Μεταφορών είναι τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να διασχίσουν κάποια στιγμή και δρόμους της Αθήνας.
Τα συστήματα αυτά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την πιστοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων στις αστικές περιοχές, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων και να τα αποσυμφορήσουν εφόσον συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών, υπό το πρίσμα -πάντα- της οδικής ασφάλειας.
Η πόλη των Τρικάλων είναι πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές στις οποίες θα δοκιμαστούν πιλοτικά (έξι μήνες) τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, θα λειτουργούν με αισθητήρες, στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Η εμφάνιση των οχημάτων αυτών στην πόλη των Τρικάλων αναμένεται στις αρχές του 2015, και θα είναι χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, τα οποία θα κινούνται στο δρόμο και όχι σε ράγες με ταχύτητες έως 20 χιλιόμετρα την ώρα αφού θα κινούνται σε διαδρομές με διασταυρώσεις και πεζούς. Η διαδρομή του λεωφορείου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής δημοτικής εταιρίας, e-trikala, Οδ. Ράπτης θα ξεκινάει από την οδό Βουλής, θα συνεχίζει την Καραϊσκάκη, θα φθάνει στην οδό Πλουτάρχου, ενώ στην επιστροφή θα στρίβει για τη λεωφόρο Ερμού περνώντας μπροστά από την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ύστερα από μία ακόμη παράκαμψη θα επιστρέφει στην αφετηρία.
Όμως, για να κυκλοφορήσουν τέτοια οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, απαιτείται η προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων ενώ δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, να απαιτηθεί και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Βιέννης, όπου η φιλοσοφία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγό). Το έργο CityMobil2 επικεντρώνεται στην προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την μελλοντική κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους και αποτελεί συνέχεια του έργου CityMobil (στο αρχικό έργο πραγματοποιήθηκαν μικρής χρονικής διάρκειας, επιδείξεις αυτοματοποιημένων οχημάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις σε περιορισμένο χώρο και σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον). Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του έργου CityMobil2 είναι η Ελλάδα (Τρίκαλα), Ιταλία (Μιλάνο), Ισπανία (Λεόν), Γαλλία (Λα Ροσέλ) και Φινλανδία (Βαντάα).
Ειδικότερα, όσον αφορά την κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων στους δρόμους της χώρας μας, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Μιχ. Παπαδόπουλος, το υπουργείο Μεταφορών, εξετάζει τη δυνατότητα χορήγησης πινακίδων δοκιμαστικής κυκλοφορίας για να μπορέσουν να κινηθούν. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συγχαρητήρια στο Δήμο Τρικκαίων και στην e-trikala, καθώς και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών που στήριξαν και στηρίζουν το εν λόγω έργο. «Θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας», ανέφερε ο υφυπουργός.
Τέλος επεσήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς και το υπουργείο Μεταφορών πρεσβεύουν ότι η ανάπτυξη των συστημάτων και των εφαρμογών ευφυών μεταφορών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της οδικής ασφάλειας που είναι και το θέμα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ σε λίγες μέρες στο Ζάππειο και που αποτελεί καίριο μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης χρόνου, καυσίμων και οικονομικών πόρων.
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο βουλευτής Τρικάλων και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, Μιχ. Ταμήλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ Ν. Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΥΠΟΜΕΔΙ, ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρ. Λάππας και παρακολούθησαν εκπρόσωποι αντίστοιχων υπουργείων χωρών-μελών της ΕΕ.