Μπορεί το fitness να είναι πια της μόδας και όλοι να προσπαθούν με κάποιο τρόπο να εντάξουν τη γυμναστική στη ζωή τους (είτε για λόγους υγείας, είτε για να αποκτήσουν τα σώματα που βλέπουν στα περιοδικά και την τηλεόραση), όμως στην πραγματικότητα ακόμη και ο πιο γυμνασμένος άνθρωπος του σήμερα θα ήταν… λαπάς μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η "μυοσκελετική παρακμή" μας σε σχέση με τους προγόνους μας είναι αξιοσημείωτη.
"Ακόμη και οι πιο καλά γυμνασμένοι αθλητές που υπάρχουν σήμερα θα χλώμιαζαν μπροστά στους προγόνους μας μερικές χιλιάδες χρόνια πριν" υποστηρίζει ο Dr. Colin Shaw από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. "Είμαστε σίγουρα πιο αδύναμοι σε σχέση με το παρελθόν" ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας outsideonline.com.
Η Alison Macintosh, συνάδελφος του Shaw και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης "From athletes to couch potatoes: Humans through 6,000 years of farming" τονίζει από την πλευρά της ότι όταν οι κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης έκαναν τη μετάβαση από κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες σε οργανωμένες γεωργικές κοινότητες, η δύναμη των κάτω άκρων και συνολικά η κινητικότητά τους μειώθηκε δραματικά (ακόμη περισσότερο στις γυναίκες).
Η ίδια μελέτησε με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων με λέιζερ τους μηρούς και τις κνήμες από σκελετούς που χρονολογούνται περίπου από το 5.300 π.Χ. μέχρι το 850 μ.Χ.
Στη συνέχεια συνέκρινε τα ευρήματά της με αυτά της μελέτης του Shaw, γύρω από την ακαμψία των οστών, που έγινε σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Η Macintosh κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα των ανδρών αγροτών να μετακινούνται στο περιβάλλον τους πριν από 7.300 χρόνια ήταν κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των σημερινών δρομέων.
Καθώς εξελίχθηκε η τεχνολογία και διαφοροποιήθηκαν τα καθήκοντα που αναλάμβαναν οι άντρες και οι γυναίκες, οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική δύναμή μας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στις μέρες μας ο άνθρωπος όχι μόνο να διάγει πιο καθιστική ζωή από ποτέ, αλλά σε σχέση με τους προγόνους μας να είμαστε σχεδόν… αποδυναμωμένοι.
"Κάνουμε πολύ λιγότερα από αυτά που έκαναν οι πρόγονοί μας και οι σκελετοί μας αποτυπώνουν αυτήν την παρακμή. Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας και σε δεκάδες άλλα προβλήματα και ασθένειες" πρόσθεσε από την πλευρά του ο Robb Wolf, συγγραφέας του "ThePaleoSolution".
"Έχουμε υπεραφθονία στις τροφές και γυμναζόμαστε καλύτερα, όμως είμαστε πιο υπέρβαροι. Αυτό είναι οξύμωρο" συνέχισε ο ίδιος.
Ο κυνηγός-τροφοσυλλέκτης 30.000-150.000 χρόνια πριν ταξίδευε τεράστιες αποστάσεις για να βρει τροφή. "Ήταν πολύ πιο δυνατός από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων του σήμερα" ανέφερε ο Shaw, ο οποίος σε μια μελέτη που δημοσίευσε νωρίτερα φέτος υποστήριξε το εξής: "Οι άνθρωποι τότε ήταν “τέρατα” μπροστά στους σημερινούς ανθρώπους".