Αθήνα: Πόλη Γαστρονομικού προορισμού

Του Νίκου Κατσαρού*

Την Ρώμη επισκέπτονται κάθε χρόνο δέκα εκατομμύρια τουρίστες με μέσο όρο πέντε ημέρες διαμονής,την Βαρκελώνη επισκέπτονται δεκαπέντε εκατομμύρια τουρίστες με μέσο όρο τέσσερις ημέρες διαμονής και την Αθήνα ενα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες τουρίστες με δύο ημέρες διαμονής.

Ασφαλώς πολλά μπορούν να γίνουν για να αποτελέσει η Αθήνα πόλη προορισμού για τους τουρίστες. Κατ αρχήν διαθέτει τρία μοναδικά χαρακτηριστικά σε ολόκληρο τον κόσμο:

Α) Το ήπιο κλίμα σε όλη την διάρκεια του χρόνου, το μπλέ του ουρανού και την μηδενική υγρασία για τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Β) Τα μοναδικά στον κόσμο μνημεία της κλασικής αρχαιότητας κοιτίδα του πολιτισμού,των τεχνών,της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας με κοντινούς αρχαιολογικούς προορισμούς το Σούνιο,την Ολυμπία,τους Δελφούς τις Μυκήνες κλπ. και

Γ) Την εύκολη πρόσβαση ή και διαμονή στις παραθαλλάσιες περιοχές της Αττικής με ημερήσιες επισκέψεις στα γειτονικά νησιά. Ανάμεσα σε εκείνα που θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά εύκολα και χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς καμμία απαιτούμενη υποδομή ειναι: ο γαστρονομικός τουρισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ενα 40% των τουριστών πού επιλέγουν την χώρα μας ως χώρα προορισμού είναι η γαστρονομία και ενα 60% αυτών που επανέρχονται στην χώρα μας είναι πάλι η ελληνική κουζίνα. Σε όλες τις μέγαλες πρωτεύουσες της Ευρώπης υπάρχουν :οι δρόμοι της γαστρονομίας παντού εκτός απο την Αθήνα.Η Πλάκα, το Μοναστηράκι, οι οδοί Ευριπιδου, Βαρβάκειος Αγορά, Σοφοκλέους, Σωκράτους, πλατεία Ψυρρή και Γκάζι μπορούν να αποτελέσουν το σύμβολο του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού που θα αποπνέουν παράδοση, ελληνικότητα κέφι και ευδαιμονία.

Θα μπορούν να συνδυάζονται με επισκέψεις σε ελαιουργία, τυροκομεία, οινοποιεία σε όλη την περιοχή της Αττικής, κλπ. Στις 10 Οκτωβρίου του 2010 στην Ναίρόμπι της Κένυα εγκρίθηκε απο την Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ετσι η Μεσογειακή Διατροφή δηλαδή η ελληνική διατροφή γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται εγκρίθηκε απο τον ΟΗΕ ως παγκόσμιο σύμβολο Υγείας,Ευζωίας και Μακροζωίας. Επίσης πρίν λίγο καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμαινε οτι : η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί μία απο τις πιό υγιεινές διατροφές στον κόσμο.

Αυτά τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τόσο για να υιοθετήσουμε ενα υγιεινό τρόπο ζωής όσο και για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία, αφού Μεσογειακή διατροφή δεν νοείται χωρις προίόντα της ελληνικής γής. Υπάρχουν περίπου 35.000 χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αττική (σε αυτά περιλαμβανωνται και καφετέριες, ταχυφαγεία κλπ). Απο αυτά περίπου τα 12.000 ειναι εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.

Στα καταστήματα αυτά που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν το Σήμα Ποιότητος Αθηναίκής Κουζίνας θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προύποθέσεις, μεταξυ αυτών:

Α. Ενα 60% των φαγητών να στηρίζεται σε οσπρια,φρούτα,λαχανικά,εσπεριδοειδή και ζυμαρικά που αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Β. Ολα τα φρούτα,λαχανικά,εσπεριδοειδή ,όσπρια ειναι φρέσκα εποχής.

Γ.Στίς σαλάτες εξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στο μαγείρεμα ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι η βάση της ελληνικής διατροφής. Είναι ο μόνος χυμός που είναι 100% φυσικός, δεν παστεριώνεται, δεν απαιτείται να είναι στο ψυγείο, διατηρείται αναλλοίωτο για περισσότερο απο δύο χρόνια και είναι προληπτικό για καρδιοπάθειες, καρκινογενέσεις, μεταβολικές ασφένειες, αλτσχαίμερ, καταράκτη κλπ.

Δ.Ο λες οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των φαγητών να είναι προίόντα της ελληνικής γής, φρούτα, λαχανικά, οσπρια, εμφιαλωμένα νερά κλπ. Αυτό οχι μόνο θα βελτιώσει την γευστικότητα των εδεσμάτων αλλά θα τονώσει και την ελληνική οικονομία.

Ε. Το σύνολο των κρασιών, χυμών, αναψυκτικών κλπ να είναι ελληνικά.

Στ. Πουθενά φαγητά με μεταλλαγμένα συστατικά.

Ζ. Ψάρια, ιχθηρά και λευκά κρέατα.

Η.Ενα 20% των εδεσμάτων θα είναι απο παραδοσιακές συνταγές

Θ. Ενα 20% των εδεσμάτων μπορεί να ειναι με κρέας ή φαγητά με βάση το κρέας.

Ι. Στον κατάλογο θα αναφέρεται η μέθοδος παρασκευής (π.χ. βραστό,στον ατμό,ψημένο,κλπ) καθώς επίσης πρώτες ύλες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης,(ΠΟΠ,ΠΓΕ κλπ)

Κ. Η εμφάνιση του εστιατορίου ειναι πολύ σημαντικό διότι αυτό κυρίως τραβά τον πελάτη και τονίζει την ιδιαιτερότητα του. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό που με τον κατάλληλο διάκοσμο,μουσική,τραπεζια με παραδοσιακά τραπεζομάντηλα,εντυπωσιακούς καταλόγους κλπ. θα αποπνέουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα παραδοσιακών περιοχών της χώρας απ οπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης Κέρκυρα,¨Ανδρος,Κρήτη κλπ.

Εδώ ο Δήμος της Αθήνας μπορεί να διαδραματίσει ενα σημαντικό ρόλο συμβουλεύοντας τους ιδιοκτήτες για την εσωτερική διακόσμηση με ειδική υπηρεσία απο εθελο ντες διακοσμητές εσωτερικών χώρων κλπ. Ετσι η Αθήνα με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο των παραδοσιακών γευστικών διαδρομών ολης της χώρας.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων της οποίας ειμαι επιστημονικός σύμβουλος πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε το "ελληνικό πρωινό" που στην συνέχεια ανέλαβε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Πρίν δύο μήνες η Λέσχη Αρχιμαγείρων ανέλαβε μια εκστρατεία το grEAT «τρώμε ελληνικά»με κύριο στόχο την προβολή της ελληνικής κουζίνας στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.

Υπάρχουν αυτήν την στιγμή το Σήμα Ποιότητος Ελληνικής Κουζίνας του ΕΟΤ ,το Σήμα Ποιότητος Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας,το Κρητικό ΣύμφωνοΠοιότητος και η Ακαδημία Γεύσης. Σύντομα θα ξεκινήσει και το Σήμα Ποιότητος Μεσογειακής Κουζίνας στο οποίο είμαι τεχνικός σύμβουλος και ο υπευθυνος απο την Ελλάδα για την απόδοση του σήματος αυτού στα εστιατόρια των χωρών της Μεσογείου και θα ειναι το σήμα αυτό, εγκεκριμένο απο τηνΕ.Ε.

Ο Δήμος της Αθήνας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων,ΠΟΕΣΕ,και την Λέσχη Αρχιμαγείρων μπορεί να διαμορφώσει ενα «Σήμα Ποιότητος Αθηναίκής Κουζίνας» που θα αποδίδεται υπο προύποθέσεις στα εστιατόρια της Αθήνας.

*Ο Νίκος Κατσαρός είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην Αθήνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη - Πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ