Πολύμηνη αναμένεται να είναι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει σήμερα επισήμως στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας , καθώς θα εξαρτηθεί από σειρά οικονομικών και πολιτικών προϋποθέσεων.
Μπορεί η ελληνική πλευρά να διεκδικεί την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του επισήμου τομέα, την μείωση του επιτοκίου τους και την μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό ωστόσο η ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνδέσει την οποιαδήποτε στήριξη με την προϋπόθεση της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Έτσι, οι αναμενόμενες για το φθινόπωρο αποφάσεις για το χρέος δεν αποκλείεται να ληφθούν στα τέλη του έτους.
Αναφορικά με την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει τη μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους προτείνοντας την επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και των διμερών δανείων (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ, από τα 30 στα 50 ή 60 έτη, την επέκταση της περιόδου χάριτος από τα 10 στα 17 έτη, την μείωση του επιτοκίου στα δάνεια του GLF που σήμερα ανέρχεται στις 50 μονάδες βάσης επί του τρίμηνου Euribor ή εναλλακτικά την αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η μετατροπή του επιτοκίου των δανείων που έχει λάβει η Ελλάς από την ζώνη του ευρώ σε σταθερό από κυμαινόμενο θεωρείται επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και ο στόχος για μείωση του αποθέματος του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Σε κάθε περίπτωση η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και του GLF κατά 20 έτη και η παρέμβαση στα επιτόκια των διμερών δανείων θα οδηγήσει σύμφωνα με υπολογισμούς σε μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν σήμερα την επίτευξη τους πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα το 2013 και να ανακοινώσουν την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό θα ανατεθεί στο Eurogroup Working Group να συντάξει έκθεση με τα πιθανά σενάρια απομείωσης του ελληνικού χρέους, η οποία ωστόσο θα λαμβάνει υπόψη την νέα έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα εντός Ιουνίου για ένα διαδικαστικό έλεγχο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων για τις υποδόσεις και έπειτα θα ξεκινήσει τον νέο της έλεγχο στα τέλη Αυγούστου. Εκεί θα συζητηθεί κυρίως το θέμα του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.