Τραγωδία με νεκρούς μετανάστες στη Σάμο

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό δεκάδων μεταναστών που επέβαιναν σε δύο λέμβους, ανοικτά της Σάμου.

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, έχει ανέβει δραματικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 22 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου, μεταξύ αυτών και τριών παιδιών.

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα.

Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων αγνοουμένων επιβατών.

Ανάμεσα στα άτομα που επέζησαν από την τραγωδία, ένα τραυματισμένο μικρό κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Έρευνας του υπουργείου Ναυτιλίας συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Στις έρευνες που είναι ακόμη σε εξέλιξη συμμετέχουν τρία αλιευτικά με ιδιώτες δύτες, δύο πλωτά του λιμενικού, σκάφος της Frontex, πολεμικό πλοίο και ελικόπτερο.

Κατά δήλωση των διασωθέντων, στις δύο λέμβους επέβαιναν περίπου 60 με 65 άτομα.

Στην πρώτη λέμβο φέρονται να είναι εγκλωβισμένα στο αμπάρι 14 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά.

Στις έρευνες συμμετέχουν ένα ελικόπτερο Super Puma, τρία αλιευτικά και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού στην προσπάθεια που εντείνεται για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 4-5 μποφόρ και δεν δυσκολεύουν την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για οκτώ εγκλωβισμένους παράτυπους μετανάστες εντός του σκάφους που ανετράπη τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, κάνουν λόγο δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της ρυμούλκησης του σκάφους στη στεριά. Τα άτομα αυτά βρίσκονται στο αμπάρι της δεύτερης λέμβου, η οποία δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Άλλες πληροφορίες λένε, πιο συγκεκριμένα, ότι εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι του σκάφους.