Έτσι λήστευαν οι Ροζ Πάνθηρες – Μέθοδοι και βίντεο

Ιδιαίτερες ικανότητες στην κλοπή φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει οι Ροζ Πάνθηρες, το κύκλωμα των οποίων εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία με τρεις συλλήψεις.

Η ΕΛ.ΑΣ ανήρτησε, στο λογαριασμό της στο YouTube, ειδικό βίντεο, όπου απαθανατίζονται σε πλήρη δράση να ληστεύουν κοσμηματοπωλείο. Μάλιστα, φέρονται να ειδικεύονταν στις ληστείες συναφών καταστημάτων, όπου χρησιμοποιούσαν τις προηγμένες μεθόδους τους.

Διαρρήξεις

Συγκεκριμένα, ως προς το στάδιο της προπαρασκευής των διαρρήξεων, προκύπτει ότι οι δράστες εντόπιζαν περιφερειακά καταστήματα, στα οποία η πρόσβαση από την πλευρά του πεζοδρομίου δεν παρεμποδίζονταν από προστατευτικά κολωνάκια ή αλλά τεχνητά εμπόδια.

Διαφυγή

Για τις κινήσεις τους, τη μετάβασή και τη διαφυγή τους, οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας. Τα οχήματα αυτά αφαιρούσαν εύκολα με τη χρήση αυτοσχέδιου ειδικού κλειδιού πασπαρτού γνωστού και ως "polish key", το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εγκατέλειπαν στη μίζα των οχημάτων ή το έπαιρναν μαζί τους για να το επαναχρησιμοποιήσουν.

Επίσης, χρησιμοποιούσαν και κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες.

Ώρες και μέθοδοι ληστείας

Στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους - μέθοδος γνωστή ως "ram raiding", είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.

Τέλος, όταν κατάφερναν να προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, εισέρχονταν στα καταστήματα και αφού αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης, διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης, σε περιπτώσεις που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως μέσο εμβολισμού.

Μέτρα ασφαλείας - Επικοινωνία

Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, καθώς χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας («ghost phones»), των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.

Συνολική δράση

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει 13 κλοπές οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), δεκατέσσερις (14) διαρρήξεις - κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, τρεις (3) απόπειρες διάρρηξης με εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, εκ των οποίων μια σε κατάστημα ένδυσης και δύο σε κοσμηματοπωλεία, αφαιρώντας αντικείμενα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.