Την εκτίμηση ότι όσοι επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομόλογα τζογάρουν κάνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τον Philippe Legrain συγγραφέα του European Spring: Why Our Economies and Politics are in a Mess – and How to Put Them Right: "Ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα - που επέβαλε «κούρεμα» στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει ... ένα βουνό στην ΕΕ και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από την χρηματοδότησή τους- πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και επιτόκιο μόλις 4,95%. Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος –στο 175% του ΑΕΠ και αυξάνεται- παραμένει αφόρητα μεγάλο, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη".
Μάλιστα στο άρθρο τονίζεται ότι αν οι επενδυτές δεν είχαν διάθεση να τζογάρουν "θα μπορούσαν να δανείσουν στην Νέα Ζηλανδία με την αξιολόγηση ΑΑΑ για πέντε χρόνια και να πάρουν 4,2%".
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στην Ιρλανδία, τα 10ετή επιτόκια έχουν βουλιάξει στο 2,89%, όμως η οικονομία βούλιαξε, έχει χρέη πάνω από 150% του ΑΕΠ και βγήκε από το μνημόνιο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, με αξιολόγηση junk, έχουν μικρότερο επιτόκιο από το 4% που προσφέρουν τα αντίστοιχα ομόλογα της Αυστραλίας, με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Όπως σημειώνεται η ψυχολογία μπορεί να μεταβληθεί πολύ γρήγορα ενώ τονίζεται ότι: "Οσο λάμπει ακόμη ο ήλιος, οι κυβερνήσεις οφείλουν να σπεύσουν να χρηματοδοτήσουν προκαταβολικά τις δανειακές τους ανάγκες".