Κίεβο : Στρατιωτικά γυμνάσια απόψε, με το φόβο νέων επεισοδίων

Ένα επίλεκτο σώμα, που έχει αναλάβει τη φύλαξη του προέδρου και κορυφαίων στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης, θα διεξαγάγει τη νύχτα της Τετάρτης ασκήσεις στο Κέντρο του Κιέβου, όπως δήλωσαν στο Reuters ουκρανικές πηγές ασφαλείας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για γυμνάσια του στρατού, αλλά για απλή άσκηση της προεδρικής φρουράς. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναιρεί την προηγούμενη ανακοίνωση, που σκόρπισε πανικό, σύμφωνα με την οποία ο στρατός θα διεξαγάγει γυμνάσια στο Κίεβο απόψε, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση "πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας".   

Τα στρατιωτικά γυμνάσια ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες τη νύχτα στην ουκρανική κυβέρνηση, μεταξύ των ομάδων αυτοάμυνας και εκατοντάδων ακροδεξιών οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο του Κιέβου, θέλοντας να τιμήσουν τα θύματα της πλατείας Μαϊντάν.

Στα χθεσινά επεισόδια ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης,

Τουρτσίνοφ: Χάσαμε τα ανατολικά Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ -  κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των περιφερειών - παραδέχθηκε ότι το Κίεβο έχει χάσει πλέον τον έλεγχο στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και εξήγγειλε τη δημιουργία πολιτοφυλακών- αποτελούμενων από εθελοντές- σε όλες τις ανατολικές επαρχίες, μετά την "προδοσία" της τοπικής αστυνομίας. 

Μάλιστα, ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει "πραγματικός" κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας. Ωστόσο, η Μόσχα έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο "η τρομοκρατία" που έχει εκδηλωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας να εξαπλωθεί, γιαυτό έχει θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση "πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας". 

Αυτονομιστές: Δεν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στο Ντονέτσκ  

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησής του για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Αλλά οι αυτονομιστές έχουν άλλη άποψη.  

Ο ηγέτης των φιλορώσων στην αυτοανακηρυχθείσα "λαϊκή δημοκρατία" του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι "παράνομες" προεδρικές εκλογές στην περιφέρεια, που έχουν οριστεί για τις 25 Μαΐου.

"Αυτές οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκαν από μια παράνομη κυβέρνηση και κατά συνέπεια, είναι παράνομες", είπε ο ηγέτης της "λαϊκής δημοκρατίας", Ντένις Πουσίλιν. "Δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές των γειτόνων μας και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να διεξαχθούν στην περιοχή του Ντονέτσκ", πρόσθεσε.

Ο Πουσίλιν είπε ότι βρίσκονται στη Μόσχα για να εξασφαλίσει την "υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης" απέναντι στους φιλορώσους της ανατολικής Ουκρανίας και σημείωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν "προφανώς" στην οργάνωση του δημοψηφίσματος. "Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της περιοχής μας, των ρωσικών εδαφών", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πουσίλιν θα δώσουν το παρών και "εθελοντές από πολλές χώρες, όχι μόνο από τη Ρωσία" γιατί "όλοι βλέπουν πόσο σημαντικό είναι (σ.σ. το δημοψήφισμα) για τον ρωσικό κόσμο".