Πολύνεκρες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Σιβηρία

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην Σιβηρία, στα νοτιοανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης.

"Σύμφωνα με τα πρώτα και μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται" αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των τοπικών αρχών του Ζαμπαϊκάλσκι Κράι. Όλα τα θύματα και οι αγνοούμενοι ήταν φρουροί της αποθήκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση άλλοι 17 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι εκρήξεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου ενώ, τουλάχιστον 300 κάτοικοι του γειτονικού χωριού Μπόλσαγια Τούρα, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, από τις εκρήξεις έσπασαν τα τζάμια όλων των σπιτιών και των καταστημάτων του χωριού.

Πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μια δασική πυρκαγιά. Τέτοιου είδους επεισόδια είναι συχνά στη Ρωσία, όπου οι στρατιωτικές αποθήκες περιέχουν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών αλλά οι συνθήκες φύλαξής τους δεν είναι πάντα οι κατάλληλες. Τον Ιούνιο του 2013 εκκενώθηκε μια πόλη 6.500 κατοίκων στην περιοχή της Σαμάρα λόγω εκρήξεων σε μια αποθήκη πυρομαχικών από τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος. Τον Οκτώβριο του 2012 μια αποθήκη που περιείχε 4.000 τόνους πυρομαχικών του ρωσικού στρατού εξερράγη στα Ουράλια, σκορπώντας τον τρόμο σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων ενώ τον Μάιο του ίδιου χρόνου έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε παρόμοια έκρηξη στην περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ