Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Ο Μουράντ Μερζούκι γράφει το φετινό μήνυμα

Καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και έκτοτε η Παγκόσμια Ημέρα Χορού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Σήμερα, γιορτάζει την 32η επέτειό της. Το φετινό μήνυμα ανέλαβε να συντάξει ο Γάλλος με αλγερινές καταβολές πρωτοπόρος της χιπ χοπ μουσικής σκηνής, Μουράντ Μερζούκι.

Eίναι διευθυντής του Κέντρου Χορού της Κρετέιλ. Από το 2009 αναπτύσσει τα πρότζεκτ του από εκεί, με έμφαση στην ειλικρίνεια προς τον κόσμο. Μέσα σε 18 χρόνια, ο χορογράφος έχει παρουσιάσει 22 παραγωγές και η ομάδα του δίνει, κατά μέσον όρο, 150 παραστάσεις τον χρόνο ανά τον κόσμο.

Ακολουθεί το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2014:

«Κάθε καλλιτέχνης υπερηφανεύεται για τη τέχνη του… Κάθε καλλιτέχνης θα υπερασπίζεται εκείνη τη μορφή τέχνης που του άλλαξε τη ζωή.

Εκείνου που επιδίωξε και απώλεσε και εκείνου που έχει την άσβεστη επιθυμία να μοιραστεί: είτε πρόκειται για την ηχώ μιας φωνής, έναν κόσμο που ανακαλύπτεται, την ερμηνεία ενός κειμένου για την ανθρωπότητα, τη μουσική χωρίς την οποία το σύμπαν θα σταματούσε να μας μιλά ή την κίνηση που ανοίγει το πέρασμα στη αρετή.

Έχω, για τον χορό, όχι μόνο την υπερηφάνεια ενός χορευτή και χορογράφου, αλλά και μία βαθιά ευγνωμοσύνη. Ο χορός ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία μου. Έχει γίνει η ηθική μου με την αρετή της πειθαρχίας του και μου έχει προσφέρει τα μέσα εκείνα μέσα από τα οποία ανακαλύπτω τον κόσμο καθημερινά.

Το πιο σημαντικό, για εμένα, από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι μου δίνει δύναμη κάθε μέρα, μέσα από την ενέργεια και τη γενναιοδωρία του, όπως μόνον ο χορός μπορεί. Η ποίησή του με παρηγορεί.

Μπορώ να πω ότι θα μπορούσα να υπάρχω χωρίς χορό; Χωρίς την ικανότητα της έκφρασης που μου έχει δώσει; Χωρίς την πεποίθηση που έχω βρει μέσα απ' αυτόν, για να ξεπεράσω τους φόβους μου, για να αποφύγω τα αδιέξοδα;

Χάρις στον χορό, που έχει βυθιστεί στην ομορφιά και την πολυπλοκότητα του κόσμου, έχω γίνει ένας πολίτης. Ένας ιδιόμορφος πολίτης που ανακαλύπτει ξανά τούς κοινωνικούς κώδικες μέσα από τις συναναστροφές του, παραμένοντας πιστός στις αξίες της κουλτούρας χιπ- χοπ, η οποία μεταμορφώνει την αρνητική ενέργεια σε θετική δύναμη.

Ο χορός είναι μια καθημερινή πηγή υπερηφάνειας. Ζω όμως, μ' αυτή την υπερηφάνεια, ανήσυχος. Παρατηρώ την απώλεια των σχέσεων και την ανικανότητα κάποιων νέων της εργατικής τάξης, που μεγαλώνουν με ένταση και αγανάκτηση, να ονειρεύονται το μέλλον τους. Είμαι ένας από αυτούς, όπως είμαστε όλοι μας. Οδηγούμαι, ίσως περισσότερο από άλλους, να δώσω ένα παράδειγμα, να τους βοηθήσω να τροφοδοτήσουν την επιθυμία τους για ζωή.

Δεν είναι η κοινωνία πλουσιότερη, με τον πλούτο του κάθε ενός από εμάς;

Ο πολιτισμός, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώνει. Οπότε, να έχετε το θάρρος να παίρνετε ρίσκα, παρά τα όποια εμπόδια και μίσος, τα οποία αναμφίβολα θα αντιμετωπίσετε. Η ομορφιά του κόσμου θα είναι πάντα με το μέρος σας. Όπως υπήρξε ο χορός για μένα. Με τη μοναδική του δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις, αφήνοντας μόνο την κίνηση των σωμάτων στον πυρήνα τους, στους ανθρώπους που επιστρέφουν στην αγνή τους έκφραση, μοναδική και κοινόχρηστη.

Θα ήθελα να τελειώσω μεταφέροντας μια φράση του Ρενέ Σαρ, του οποίου τα λόγια μού υπενθυμίζουν καθημερινά να μην αφήνω κανένα να μας περιορίζει σε τυποποιημένους ρόλους: «Εξαντλήστε την τύχη σας, κρατήστε γερά την καλή σας τύχη και πάρτε ρίσκα. Βλέποντας εσάς, θα το συνηθίσουν».

Οπότε προσπαθήστε, αποτύχετε, ξεκινήστε από την αρχή, αλλά πάνω απ' όλα χορέψτε, ποτέ μην σταματήσετε να χορεύετε!».

Να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διοργανώνοντας κοινές εκδηλώσεις με το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO.

Αύριο, 30 Απριλίου, στις 19.30, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά», (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9344131) με χορούς: Σέρα από τον Πόντο, Πεντοζάλη από την Κρήτη, Τσέστο από Ανατολική Ρωμυλία, Χασάπικα και Ζεϊμπέκικα, Τσιφτεντέλια, Φλαμένγκο, Αρμένικους, Σάμπες, Κούμπια κι επίσης, κλασικό και στοροβιλιστικό χορό. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.