Ερντογάν: Ζητάμε από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν

Την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν θα ζητήσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλοτε σύμμαχοι, Ερντογάν και Γκιουλέν βρίσκονται πλέον σε οριακή κόντρα ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει πολλές φορές δείξει το Γκιουλέν πίσω από το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει την Τουρκία από τα τέλη του 2013.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών ενίσχυσαν τον Ερντογάν που τώρα έχει βάλει στόχο την προεδρία της Τουρκίας και φαίνεται πως έχει σκοπό να επιχειρήσει πλήρεις εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του.  

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1997. Έχει αρνηθεί δημόσια ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε πέρυσι το Δεκέμβριο.

Σε δηλώσεις του στο PBS, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Γκιουλέν μπορεί να αποτελεί απειλή ακόμη και για τις ΗΠΑ.

"Αυτά τα στοιχεία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν μπορεί να τους επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες γιατί αυτό που κάνουν σε εμάς εδώ μπορεί να το κάνουν και σε αυτούς που τους φιλοξενούν" είπε.

Η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του Γκιουλέν και όπως είπε ο Ερντογάν, μένει στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από ένα ολόκληρο δίκτυο επιχειρήσεων και σχολείων με θρησκευτικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Τα σχολεία αυτά έχουν τεράστια επιρροή στο μουσουλμανικό κόσμο ειδικά και έτσι η τουρκική κυβέρνηση έχει πολλές φορές προσπαθήσει να τα κλείσει.