Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. καθώς έξι επενδυτικά σχήματα από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την πρόθεση τους στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Στους υποψήφιους αυτούς επενδυτές συγκαταλέγεται η Cosco που έχει ήδη παρουσία στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν και εταιρείες και fund από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία της Φιλιππίνες και τις Βερμούδες.
Αναλυτικά, το who is who των εξι μνηστήρων για τον ΟΛΠ έχει ως εξής:
-COSCO (Hong Kong) Group Limited.
Ο κινεζικός κολοσσός διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά.
Η COSCO είναι πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, και μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στον πλανήτη. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Κατέχει και λειτουργεί πάνω από 130 πλοία και δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται έκτη μεγαλύτερη σε αριθμό πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και η ένατη μεγαλύτερη στο συνολικό όγκο εμπορευματοκιβωτίων.
-Ports America Group Holdings.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στις ΗΠΑ. H Ports America είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τερματικών λιμενικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και λειτουργούν σε περισσότερα από 42 λιμάνια με 80 διαφορετικούς επιμέρους σταθμούς. Ανήκει στο επενδυτικό σχήμα Highstar Capital.
-APM Terminals B.V.
Ο ολλανδικός κολοσσός έχει παρουσία σε 71 λιμάνια και 67 χώρες σε 5 Ηπείρους. Ανήκει στον όμιλο του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk και είναι ένας από τους μεγαλύτερες διαχειριστές λιμένων του κόσμου. Λειτουργεί πάνω από 160 επιχειρήσεις σε υπηρεσίες εσωτερικών μεταφορών. Έχει πάνω από 20.300 υπαλλήλους.
-Cartesian Capital Group, LLC.
Είναι επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα τη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται σε εναλλακτικές επενδύσεις. Διαχειρίζεται πάνω από 2 δισ. δολάρια. Έχει γραφεία και σε ευρωπαϊκές χώρες.
-International Container Terminal Services, Inc.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στις Φιλιππίνες το 1987 και αρχίζοντας από τη Μανίλα επεκτάθηκε διεθνώς. Ελέγχει τον τερματικό σταθμό της Ριέκας στην Κροατία, του Βατούμι στην Γεωργία και τερματικό σταθμό στην Πολωνία. Μεγάλη παρουσία έχει ο όμιλος στη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, κ.λπ.) και κυρίως στην Ασία (Πακιστάν, Ινδία, κλπ).
-Utilico Emerging Markets Limited.
Επενδυτική εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 675 εκατ. Δολάρια. Έχει παρουσία σε Κίνα, Ταίλάνδη, Μαλαισία, Βραζιλία και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Διαχειρίζεται λιμάνια, αεροδρόμια και δραστηριοποιείται στο νερό.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος έξι επενδυτικών σχημάτων για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δήλωσε τα εξής:
"Το επενδυτικό ενδιαφέρον έξι διεθνών ομίλων για την αξιοποίηση του ΟΛΠ δικαιώνει την στρατηγική της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησής του, ενώ διαψεύδει τις "Κασσάνδρες" που προέβλεπαν το αντίθετο.
Η σημερινή επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο διεθνούς εξωστρέφειας και μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επενδύσεων. Κεντρικός στόχος είναι οι νέες αυτές επενδύσεις να φέρουν θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φθάσει στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης".