Πλημμύρες και συσσώρευση υδάτων σε Πέλλα και Έβρο

Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 1978 στην Έδεσσα "ξύπνησαν" οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, εξαιτίας των οποίων ξεπεράστηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το όριο επικινδυνότητας του φράγματος του Εδεσσαίου. Απαιτήθηκαν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσει το αντιπλημμυρικό τεχνικό έργο της Έδεσσας που οδήγησε τις μεγάλες ποσότητες υδάτων στην 'τάφρο 66' ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες. Στους Κήπους μόλις χτες η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου έπεσε κάτω από τα όρια του συναγερμού, στα όρια επιφυλακής.

Έτσι σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και σήμερα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Πέλλα της Κεντρικής Μακεδονίας και τους Κήπους του Έβρου. Τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση ενώ ζημιές δεν σημειώθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις εντός της εβδομάδας.

"Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πέλλας, το πρόβλημα προέκυψε το Σάββατο λόγω της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων υδάτων από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκλήθηκε και το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν αρμοδιότητες την πολιτική προστασία" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Χρήστος Μπιμπίτσος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπίτσος, η λειτουργία του αντιπλημμυρικού έργου της Έδεσσας ήταν καθοριστικής σημασίας ενώ χρειάστηκαν λεπτοί χειρισμοί ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στη Σκύδρα καθώς, όπως λέει, "χωρίς τους σωστούς χειρισμούς η αποφυγή πλημμύρας στην Έδεσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρών στην περιοχή της Σκύδρας".

Εξάλλου, λόγω της συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα της εθνικής οδού αλλά και επαρχιακών δρόμων στην περιοχή των Γιαννιτσών και την ανάβαση του Άγρα πάνω από την Έδεσσα, υπήρξαν παρεμβάσεις σε όλα τα υδατορέματα της περιοχής ενώ ειδικά συνεργεία έσπευσαν να καθαρίσουν τους δρόμους από το Σάββατο μέχρι και το πρωί της Κυριακής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συχνότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων τέτοιας έντασης απαντά ότι την τελευταία διετία είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνονται τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα και κινητοποιείται ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Νωρίτερα τέτοιας έντασης φαινόμενα είχαν σημειωθεί το 1978 οπότε έσπασε το φράγμα του Εδεσσαίου με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη πλημμύρα τόσο στην πόλη της Έδεσσας όσο και στις γύρω περιοχές. "Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή που προβλέπουν οι επιστήμονες μάλλον δεν είναι επιστημονική φαντασία. Υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που μας επισκέπτονται πλέον αρκετά τακτικά κάθε εξάμηνο" σημειώνει και τονίζει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί καθώς προβλέπονται βροχές και τις επόμενες μέρες ενώ ήδη τα εδάφη έχουν κορεστεί και δεν μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό.

Ο κ. Μπιμπίτσος, ωστόσο, αναδεικνύει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και μια ακόμη πτυχή του θέματος, εκείνη την ανάγκης συντονισμού των αρχών πολιτικής προστασίας και όχι μόνο σε διαπεριφερειακό επίπεδο. "Τα νερά της 'τάφρου 66' καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα και εκείνος έχει ένα όριο χωρητικότητας, αλλά και περιορισμένη δυνατότητα παροχετευτικότητας προς τον Θερμαϊκό Κόλπο. Επομένως χρειάζεται να γίνει μια σύσκεψη με τη συμμετοχή των δύο περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για να εξεταστούν ζητήματα συντονισμού της πολιτικής προστασίας σε διαπεριφερειακό επίπεδο" αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε ήδη τον διευθυντή της ΔΕΗ του συγκροτήματος του Αλιάκμονα για την υφιστάμενη κατάσταση στη λεκάνη απορροής του Αλιάκμονα.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κώστας Χουρβαρδάς, σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ύφεση των φαινομένων, ωστόσο οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση. "Οι ποσότητες των υδάτων που εισέρχονται από την Αδριανούπολη στην περιοχή και καταλήγουν στον ποταμό Έβρο, είναι 518 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο και στους Κήπους 585 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Σε επιφυλακή βρισκόμαστε μόνο για την περιοχή των Κήπων. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί πλημμύρες" προσθέτει.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Τσακίρης, διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ζημιές δεν υπήρξαν ούτε στη Δυτική Μακεδονία, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Πρόδρομος Ασλανίδης, αλλά και ούτε σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Ρούλα Αργυροπούλου.