H απόδραση στην εξοχή μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος

Η έκθεση σε μικρόβια που ευδοκιμούν σε αγροτικά περιβάλλοντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος , αλλεργιών και άλλων χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις έχουν μικρότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, γεγονός που σημαίνει ότι εκτίθενται λιγότερα σε αυτά τα μικρόβια και αυτό , με τη σειρά του , μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος . 

« Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι το άσθμα σε αλλεργίες , ακόμα και την κατάθλιψη », δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόουρι , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. 

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα υποδεικνύει ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι στην πραγματικότητα απαραίτητοι για την υγεία μας, καθώς αποτρέπουν το ανοσοποιητικό να εκδηλώσει περιττές φλεγμονές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μιας αλλεργικής αντίδρασης. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εξαλειφθεί στις αστικές κοινωνίες.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα μικρόβια και οι παλιές λοιμώξεις έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μας ως « παλιοί φίλοι». Η έκθεση σε « παλιούς φίλους » διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από φλεγμονώδεις διαταραχές , σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επειδή όμως οι παλιές λοιμώξεις απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τον ανεπτυγμένο κόσμο , η έκθεση σε περιβαλλοντικά μικρόβια , όπως εκείνα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές , ιδίως σε αγροκτήματα και χώρους πρασίνου , είναι πολύ σημαντική. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος – επειδή δεν μπορούν να ταξιδεύουν συχνά στην εξοχή – αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν φλεγμονώδεις διαταραχές.