Έρεβος: Το ηφαίστειο με την ανάσα του δράκου

Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο μέρος του κόσμου αλλά και ένας μέρος με εκπληκτικά φαινόμενα και σημεία που ίσως μας αποκαλύψουν τα μυστικά της Γης και του Σύμπαντος.

Και ένα από τα σημεία αυτά είναι το ηφαίστειο Έρεβος. Κάτω από τους αιώνιους πάγους της Ανταρκτικής, το Έρεβος είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη. Και κάτι ακόμη: το Έρεβος είναι το μοναδικό ηφαίστειο που έχει ένα τέτοιο άνοιγμα που προσφέρει πλήρη θέα μέχρι την καρδιά του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο "εκπνέει" συνεχώς καπνούς και εκτοξεύει βόμβες λάβες. Πρόκειται για πύρινες μπάλες με λάβα που μπορεί να χτυπήσουν όποιον τυχόν βρεθεί κοντά όταν εκτοξεύονται. Οι επιστήμονες μελετούν συστηματικά το ηφαίστειο από το 1970, ελπίζοντας να μάθουν πώς πραγματικά λειτουργούν τα ηφαίστεια. Κάθε χρόνο, στο σύντομο καλοκαίρι του Νότιου Πόλου, οι επιστήμονες σκαρφαλώνουν σε ύψος 3.794 μέτρων για να μελετήσουν το ηφαίστειο και να εγκαταστήσουν κάμερες καταγραφής της δραστηριότητας του.

Από την κορυφή του μπορεί να δει κανείς μια ολόκληρη λίμνη λάβας που βγάζει καπνούς. Οι επιστήμονες έχουν τη δική τους γλαφυρή περιγραφή για την εικόνα αυτή: είναι σαν την αναπνοή ενός δράκου που κοιμάται.

Υπάρχουν μόνον 4 λίμνες λάβας σε ολόκληρη τη Γη.

Το μάγμα του ηφαιστείου είναι ένα ιδιαίτερο σπάνιο είδος που ονομάζεται phonolite και είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το σύνηθες μάγμα βασάλτη που βγάζουν άλλα ηφαίστεια.