Μήπως κάποιοι… “φιλοξενούμενοι” είναι τελικά φοροφυγάδες;

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο προκύπτει από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος: Σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον κωδικό της φιλοξενίας, δηλαδή ένας στους τρεις φορολογουμένους δηλώνει “φιλοξενούμενος”!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πεπεισμένα πως το στοιχείο αυτό υποκρύπτει περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, και έτσι προαναγγέλλονται έλεγχοι, προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια, ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του μερίσματος.

Φυσικά, η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με χιλιάδες ανέργους ηλικίας ακόμα και άνω των 30 ετών να φιλοξενούνται ακόμα στα σπίτια των γονιών τους, όπως συμβαίνει και με πολλούς ηλικιωμένους και φοιτητές, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες δε δικαιολογούνται.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας, ή ο αλλοδαπός ονόματι Χουσεΐν στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα. Περίπου 55 φορολογούμενοι εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.

Γιατί όμως να δηλώσει κανείς “φιλοξενούμενος” ενώ δεν είναι; Τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι: Η αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης, η αποφυγή του φόρου από εισοδήματα ενοικίων (καθώς αν ο ενοικιαστής εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη, τον απαλλάσσει από τον σχετικό φόρο) και η αποφυγή φόρου εισοδήματος – μάλιστα, θεωρείται πιθανό πίσω από τους αριθμούς να κρύβονται και παράνομοι οίκοι ευγηρίας, που παρουσιάζουν τους ηλικιωμένους ως φιλοξενούμενους, και όχι ως πελάτες.