Η ώρα του τελικού: ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκός;

Η ώρα του τελικού έφτασε στο Κύπελλο Ελλάδος, μετά από μία μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ποιος θα κατακτήσει φέτος το τρόπαιο; Ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός;

Η προϊστορία πάντως των συναντήσεων των δύο ομάδων σε τελικό Κυπέλλου δεν είναι ιδιαίτερα... διαφωτιστική. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε τελικό το 1955, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 2-0 στη Λεωφόρο. Το 1972 ο ΠΑΟΚ... ισοφάρισε, κατακτώντας το τρόπαιο μετά από νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη, με δύο γκολ του Γιώργου Κούδα. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, οι “πράσινοι” επικράτησαν επίσης στο Καραϊσκάκη του ΠΑΟΚ με 2-1, κι έτσι έχουν “βραχεία κεφαλή” στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Στις κατακτήσεις κυπέλλων, πάντως, η “κεφαλή” του Παναθηναϊκού είναι... κάτι παραπάνω από βραχεία. Το “τριφύλλι” έχει φτάσει 27 φορές σε τελικό, έχοντας κερδίσει σε 17 περιπτώσεις, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες ήττες σε τελικούς κυπέλλων: Έχει φτάσει 16 φορές σε τελικό, όμως έχει κερδίσει μόλις 4 φορές!

Όμως αυτά είναι... περσινά ξινά σταφύλια. Τι γίνεται σήμερα; Σήμερα έχουμε ένα πολύ δυνατό ζευγάρι, με τις πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου να είναι 50-50.

Από τη μία, ο σκληροτράχηλος ΠΑΟΚ που κατάφερε να αφήσει εκτός τελικού τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο Καραϊσκάκη, χάρη βέβαια και στην καυτή (κυριολεκτικά!) ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί του στην Τούμπα. Σίγουρα στο ΟΑΚΑ οι Θεσσαλονικείς δε θα νιώθουν... σαν στο σπίτι τους, αν και περισσότεροι από 20.000 οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός, που πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, με το Γιάννη Αναστασίου να παρατάσσει ένα σφιχτοδεμένο σύνολο και έναν Μάρκους Μπεργκ να πετάει... φωτιές στην επίθεση, έχει στο ρόστερ του πολλούς νέους παίκτες, οι οποίοι πραγματικά διψάνε για τίτλους και αναμένεται να τα δώσουν όλα απόψε για να κάνουν δικό τους το τρόπαιο.

Απόψε, μία από τις δύο ομάδες όχι μόνο θα προσθέσει ένα Κύπελλο στην τροπαιοθήκη της, αλλά θα πάρει και σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα εν όψει των πλέι-οφ της Superleague, στα οποία οι δυο τους, μαζί με τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης, θα διεκδικήσουν την πρωτιά και τη συμμετοχή στο Champions League της επόμενης χρονιάς.

Ας ελπίσουμε μόνο μετά το τέλος του σημερινού αγώνα να συζητάμε για όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο, και όχι για όσα έγιναν στις εξέδρες...

Το παιχνίδι αρχίζει στις 8 το βράδυ και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον ΟΤΕ TV, ενώ στις 10 το βράδυ θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση από τον ΣΚΑΪ.