Ο Ομπάμα στη Σεούλ υπό την απειλή βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής

Τα συλλυπητήρια του στη Νότια Κορέα για την "αβάσταχτη απώλεια" εκατοντάδων ανθρώπων στο ναυάγιο του πλοίου Sewol, με 300 νεκρούς και αγνοούμενους, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατα την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σεούλ.

"Έχω πλήρη συνείδηση ότι η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μια στιγμή πένθους για τον λαό της Νότιας Κορέας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της χώρας Παρκ Γκεούν-Χίε. ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα κερδίσει τίποτε εκτοξεύοντας απειλές. Υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και η Σεούλ βρίσκονται "στο ίδιο μήκος κύματος" στην άρνησή τους να δεχτούν μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, ο Ομπάμα τόνισε ότι ακόμη και η Κίνα, η μοναδική σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αντιλαμβάνεται "τη μεγάλη απειλή" που αποτελεί η γειτονική της χώρα.

"Οι απειλές δεν θα αποφέρουν τίποτα στη Βόρεια Κορέα", τόνισε ο Ομπάμα προειδοποιώντας με νέες κυρώσεις σε περίπτωση μιας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής από το βορρά.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, πραγματοποιείται υπό την απειλή μιας νέας πυρηνικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ.

Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες εντός της ημέρας για την κατάσταση στην Ουκρανία και θα συζητήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αν η Μόσχα κλιμακώσει τις ενέργειές της υποστηρίζοντας τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.