Με το δάχτυλο στην σκανδάλη Ουκρανοί και φιλορώσοι στο Ντονέτσκ

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ωστόσο, οι αυτονομιστές της πόλης, η οποία αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν την πόλη."Στο μέτρο του δυνατού θα αντισταθούμε. Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε", δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ.

Λίγο αργότερα, ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο χτυπήθηκε από ρουκέτα και εξερράγη, ενώ βρισκόταν σταθμευμένο σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη. Κάτοικοι της περιοχής, όπου βρίσκεται η βάση, είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και τρεις εκρήξεις, ενώ ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-8 επλήγη στη δεξαμενή καυσίμων από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και ότι ο πιλότος τραυματίστηκε.

Επιπλέον, ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή του ΟΑΣΕ στο Σλαβιάνσκ και κρατούν ομήρους.  O ηγέτης των αυτονομιστών στην πόλη ανακοίνωσε ότι, μεταξύ των συλληφθέντων παρατηρητών, υπάρχει ένας "κατάσκοπος" του Κιέβου.                          

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται 7 εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) στο Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

"Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους", επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

                               

Οδηγίες για την κατασκευή μολότοφ στο υπό κατάληψη δημαρχείο της Μαριούπολης, το οποίο ανακοίνωσε χθες ότι ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός

 

Εν τω μεταξύ, χιλιόμετρα μακρυά από την ανατολική Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε σημείο ελέγχου, που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταστήσει αρκετά σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη, με στόχο να αποτρέψουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να εισέλθουν από την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τους οποίους διερχόμενο αυτοκίνητο πέταξε προς το σημείο ελέγχου τον εκρηκτικό μηχανισμό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Στην Υπερδνειστερία - η οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - εδρεύουν Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα από τη σοβιετική εποχή, και μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. 

 

 

Χάρτης των ανατολικών περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνεται ο "πόλεμος" μεταξύ  ρωσόφιλων αυτονομιστών και ουκρανικής κυβέρνησης

 

Πριν δύο ημέρες, δύναμη 100 μελών των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας, υπό την εποπτεία στρατιωτικών μονάδων, πραγματοποίησε περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, με στόχο να καταστρέψει τα οδοφράγματα των Ρωσοφώνων αυτονομιστών. 

Στις δύο ώρες, που διήρκεσε η επιδρομή, σκοτώθηκαν δύο Ρωσόφωνοι αυτονομιστές, ενώ το Κίεβο τους ανέβασε στους πέντε.  

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, που το αποκάλεσε "αιματηρό έγκλημα", και σαν απάντηση, ξεκίνησε εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. 

Με αφορμή αυτό, ξεκίνησε νέος λεκτικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με αλληλοκατηγορίες εκατέρωθεν. 

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πέταξε το γάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι δεν ασκούν καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση για να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιφέρεια του Ντόνετσκ, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να "δυσφημήσουν" τη χώρα του.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα για μη συμμόρφωση προς τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι, τόνισε ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη Ρωσία και κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Επίσης, κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο RT, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, ότι "προωθεί το εκκεντρικό όραμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν γι' αυτό που συμβαίνει εκεί".

Ο Λαβρόφ έκρινε "απαράδεκτο" τον τόνο του Αμερικανού του ομολόγου και σημείωσε ότι "η αμερικανική προπαγάνδα" έχει για στόχο να "δυσφημήσει τη Ρωσία, να δυσφημήσει αυτούς, που διαμαρτύρονται κατά των παράνομων ενεργειών των αρχών (του Κιέβου), που προσπαθούν να απαγορεύσουν τα ρωσικά και να καταστήσουν όλους τους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους εχθρούς, που πρέπει να σκοτωθούν".