Αρκετά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι παράγοντες τις αγοράς για το αν και κατά πόσο το πάγωμα των μεταβιβάσεων κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες έγινε εσκεμμένα ή όχι από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο αντιπρόεδρος των συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας "ήθελαν τέσσερις μήνες να γίνονται αγοραπωλησίες ή ηθελημένα επιδίωξαν να τις παγώσουν; Ο ίδιος εκφράζει υπόνοιες ότι έγιναν προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση και να πέσουν κι άλλο οι τιμές στα ακίνητα.
Το υπουργείο Οικονομικών θέτοντας από την πλευρά του σε ισχύ τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας για τα ακίνητα, φιλοδοξεί να πετύχει την επανεκκίνηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Σημειώνεται πάντως, ότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο είχαν παγώσει τους τελευταίους περίπου τέσσερις μήνες, εν αναμονή διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα έλυνε τα χέρια ιδιοκτητών και αγοραστών.
Διαβάστε: Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας ακινήτων
"Κυρίως γονικές παροχές και παλαιά ακίνητα θα μεταβιβάζονται"
Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται ο φοροτεχνικός ακινήτων, Πέτρος Μπογράκος, διευκρινίζει ότι αρκετά δειλά θα υπάρχει μία κινητικότητα στις μεταβιβάσεις. Παρόλ' αυτά όμως, όπως σημειώνει, πρόκειται για μεταβιβάσεις, οι οποίες είχαν παγώσει κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. "Στην πραγματικότητα πρόκειται για γονικές παροχές, αλλά και για ελάχιστες περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας. Οι γονικές παροχές, είναι λογικό να κινούνται μετά και την ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας. Κι αυτό γιατί το αφορολόγητο παραμένει στα 150.000 ευρώ μέχρι στιγμής. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι, οι οποίοι σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών τεκμηρίων που επιβάλλονται".
Πώς ευνοούνται τα παλαιά ακίνητα
Σύμφωνα με τον κύριο Μπογράκο, τα ακίνητα που χτίστηκαν μεταξύ 2003 και 2009 θα παραμείνουν στα αζήτητα, ενώ αναμένεται ο μεγαλύτερος όγκος μεταβιβάσεων να παρουσιαστεί στα παλαιά ακίνητα, που χτίστηκαν πριν από το 1995. "Στα καινούργια δεν θα υπάρξει κινητικότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπιεστεί σημαντικά οι τιμές τους, ενώ τα παλαιότερα ευνοούνται εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι εκτός από καλή τιμή δεν επιβαρύνονται με φόρο υπεραξίας".
"Το πρόβλημα λύνεται μερικώς"
Όπως λέει ο φοροτεχνικός "οι προσφορές για τα καινούργια ακίνητα είναι σε αρκετές των περιπτώσεων εξευτελιστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πελάτης μου, ο οποίος διαθέτει μεζονέτα 125 τετραγωνικών μέτρων στο Κερατσίνι με αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος πήρε προσφορά μόλις 80.000 ευρώ γι' αυτό το ακίνητο". Μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι το πρόβλημα που υπήρχε στις μεταβιβάσεις φαίνεται να λύνεται μερικώς. "Αν δεν ανοίξει το τραπεζικό σύστημα να δοθούν δάνεια είναι πολλοί λίγοι οι Έλληνες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή διαθέτουν ρευστό για να αγοράσουν ακίνητα. Ως φοροτεχνικοί έχουμε προτείνει μειώσεις τεκμηρίων και να ανοίξει ο δανεισμός των τραπεζών". Τονίζει μάλιστα, ότι το πόθεν έσχες, το οποίο εφαρμόζεται ακόμα και στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας είναι ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε είδους μεταβιβάσεις, καθώς κάποιος, ο οποίος πούλησε ένα χωράφι με αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ θα δικαιολογήσει μόνο τις 5.000.
"Ένα μεγάλο ακίνητο με κόστος 2.000.000 το 2008 προσφέρεται 500.000 και η υπεραξία θα βγει με βάση την αντικειμενική, η οποία είναι 1.500.000. Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν δεν πέσουν και οι αντικειμενικές για τα ακριβά κυρίως ακίνητα, δεν θα γίνει καμία πώληση ούτε θα έρθει επενδυτής, καθώς εάν δεν είναι ακίνητο εισοδήματος κανείς δεν θα επενδύσει να πάρει σπίτι στη Βάρη", τονίζει ο κύριος Μπογράκος.
Εμπλοκή μέχρι και σήμερα Παρασκευή
Από την πλευρά των συμβολαιογράφων, ο αντιπρόεδρός τους, Γιώργος Ρούσκας, σημειώνει ότι μέχρι τις 10.00 το πρωί της Παρασκευής, υπήρχε σημαντική εμπλοκή αναφορικά με την έκδοση υπουργικής απόφασης για το θέμα του φόρου υπεραξίας. "Η τρόικα διαφωνούσε με τη λύση που δόθηκε, καθώς όπως υποστήριζε, με τον τρόπο που εφαρμόζεται δεν θα αποδίδεται στην πραγματικότητα φόρος στο Δημόσιο. Η ένσταση των δανειστών εντοπίζονταν κυρίως στο ότι από τις 10 αγοραπωλησίες, οι 2 θα γίνονται με τίμημα κάτω από την αντικειμενική και δεν θα προκύπτει φόρος υπεραξίας". Όπως λέει, σήμερα μόλις, ξεμπλόκαρε η διαδικασία.
"Αρκετές αγοραπωλησίες 'χάλασαν' στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων μηνών"
"Περιγράφοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, λέει ότι μέχρι στιγμής στο τετράμηνο που είχε παγώσει η διαδικασία, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτων αγοραπωλησιών, ενώ αρκετές ακόμα ήταν εκείνες που 'χάλασαν' στην πορεία. Όταν θεσπίστηκε ο νόμος δεν γνωρίζαμε πώς θα τον εφαρμόσουμε και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Η αποχή των συμβολαιογράφων έγινε γιατί δεν είχαμε οδηγίες και δεν ξέραμε πώς θα εφαρμόσουμε το νομοθέτημα. Περιμένουμε την εγκύκλιο και τις ΠΟΛ για να δούμε τις εφαρμοστικές διατάξεις. Με την ΠΟΛ, πάντως, λύνονται ζητήματα, που αφορούν στην πραγματική μεταβίβαση οικοπεδούχου σε εργολάβους, όπως και το τι γίνεται όταν έχουμε ανοικοδόμηση και αυθαίρετα".
Δίνοντας το στίγμα της αγοράς ακινήτων σημειώνει ότι "Το 2013 πριν την ψήφιση του νόμου, σε μία μειωμένη αγορά που βρισκόταν ήδη στο -90% σε σχέση το 2011, ακολούθησε η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, η οποία έφερε επιπλέον μείωση 90% στις αγοραπωλησίες".
Κι εκείνος με τη σειρά του σημειώνει πως στην πράξη δεν πρόκειται να αναζωογοννηθεί η αγορά ακινήτων, καθώς η τάση είναι ότι όσες αγοραπωλησείς γίνονται, θα αφορούν σε παλαιά ακίνητα και συγκεκριμένα προ του 1995, τα οποία πωλούνται σε τιμές κάτω από το ήμισυ της αντικειμενικής.
Διαβάστε ακόμα: Αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας ζητούν οι κτηματομεσίτες