Ο Μοντγκόμερι επισημαίνει, ότι η επίδραση του εμβολιασμού θα διαπιστωθεί σταδιακά
Τα διάφορα μέτρα lockdown που εφαρμόζουν οι χώρες σε όλον τον πλανήτη για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως είπε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Γερμανικού Ομίλου Funke, είναι βέβαιο, ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την άνοιξη. «Παρότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε, η επίδρασή του στην βελτίωση της κατάστασης θα μπορεί να διαπιστωθεί σταδιακά» τόνισε.
«Θα πρέπει να ζούμε με διάφορα μέτρα lockdown, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα», συμπλήρωσε ο κ. Μοντγκόμερι και προέβλεψε, ότι η ισχύς του γενικού lockdown θα παραταθεί και αρκετά μετά τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θεωρητικά εκπνέει στις περισσότερες από τις χώρες, που το εφαρμόζουν.
«Οι υπολογισμοί των μοντέλων έδειξαν ότι το σκληρό lockdown θα συμπιέσει τον αριθμό τον αριθμό των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο κάτω από την τιμή των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες το νωρίτερο. Οι πολίτες θα πρέπει επομένως να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέχιση των ισχυόντων αυστηρών κανόνων», πρόσθεσε.
Ο Μοντγκόμερι επέστησε την προσοχή να μην επιταχυνθεί η χαλάρωση των μέτρων σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί ξανά το νέο έτος: «Οι πολιτικοί πρέπει να λειάνουν αργά το σκληρό lockdown. Εάν αυτή η διαδικασία προχωρήσει πολύ γρήγορα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα σύντομα να παγιδευτεί σύντομα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα πανδημιών. Με κάθε νέο κύμα της επιδημίας, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στον πληθυσμό και στη συνέχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με όλο και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να αποφύγουμε ένα φαινόμενο yo-yo στις φάσεις του lockdown», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.