Διήμερο γεμάτο φωτογραφία, μουσική και βίντεο

Ο γάλλος καλλιτέχνης Stephane C., του οποίου η δουλειά αναπτύσσεται ανάμεσα στη φωτογραφία, το βίντεο και τη μουσική, παρουσιάζει στο ΚΕΤ, με τη συνεργασία του φωτογράφου Ηλία Γεωργιάδη, έναν πρωτότυπο κύκλο προβολών με ταινίες, βίντεο και φωτογραφικά slideshows : ένα διήμερο αφιερωμένο σε μια από τις πιο σημαδιακές τάσεις της σημερινής φωτογραφίας και του videoart, και μια αναδρομή που αγκαλιάζει τουλάχιστον τρεις γενιές.

Κλασικοί δημιουργοί του πειραματικού κινηματογράφου τέχνης (Chris Marker, Alain Resnais) συνομιλούν με αναγνωρισμένους φωτογράφους του τώρα (Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol) και με νέους καλλιτέχνες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ελλάδα.

Οι ταινίες και τα βίντεο που προβάλλονται την Παρασκευή 2 Μαΐου μοιράζουν μια συμβολική, ποιητική και κοινωνική προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου. Έρευνες με οντολογική, ανθρωπολογική και πολιτική διάσταση, έργα αντίστασης που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους πολιτικούς κώδικες και τις κοινωνικές δομές, φόρμες που απέχουν εξίσου από τη στρατευμένη τέχνη και από το δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ . Εάν οι αδερφοί Maysles, ο Alain Resnais και ο Chris Marker άρχισαν να χαράζουν από νωρίς το πεδίο του πειραματικού και πολιτικού κινηματογράφου («film d’art», «cinéma d’essai engagé»), οι προβολές αυτές θα επιτρέψουν στο κοινό να ανακαλύψει, μεταξύ άλλων, δύο πολύτιμα έργα του Adam Cohen και τη δουλειά που πραγματοποίησε ο Stéphane C. με αφορμή τα ταξίδια που έκανε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα φωτογραφικά slideshows που παρουσιάζονται  το Σάββατο — τα περισσότερα απ’ αυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα — μαρτυρούν υπαρξιακές και ποιητικές προσεγγίσεις που απέχουν από τις φόρμες του κλασικού ντοκιμαντέρ και ανοίγουν έναν καινούργιο χώρο, ανάμεσα στο προσωπικό ημερολόγιο, τη φωτογραφία δρόμου και την εικονική περιπλάνηση. Ειλικρινείς έρευνες, διάλογοι ανάμεσα στο καθημερινό, το ενδόμυχο και τις ρωγμές του εξωτερικού χώρου.

Οι προβολές αυτές θα αναδείξουν το έργο μερικών cult καλλιτεχνών — του Jacob Aue Sobol (Magnum) ή του Michael Ackerman (Vu) — και ανερχόμενους καλλιτέχνες που προέρχονται από διάφορους ορίζοντες: τη Ρωσίδα Alisa Resnik, που μόλις απέσπασε το European Book Publisher Award, την Ελβετίδα Ester Vonplon (Galerie Vu, Παρίσι), τον Τούρκο Yusuf Sevinçli, τους νέους έλληνες φωτογράφους Ηλία Γεωργιάδη, Στεφανία Μιζάρα, Χρήστο Καπάτο και Πάνο Κέφαλο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσιάζουν, με αφορμή το διήμερο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ανέκδοτα έργα ή πολύ πρόσφατα δείγματα της δουλειάς τους.

Η τελευταία μέρα, το Σάββατο, θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία του νέου αμερικάνου τραγουδοποιού Ramona Córdova (21:00), από τους σημαντικότερους ανερχόμενους μουσικούς της αμερικανικής και της γαλλικής σκηνής, με δύο εξαιρετικούς δίσκους ήδη στο ενεργητικό του, και εμφανίσεις από το Παρίσι μέχρι την Αλάσκα, από τα νησιά της Καραϊβικής μέχρι τη Λατινική Αμερική ή τις ΗΠΑ… Θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα δικές του συνθέσεις, στα σύνορα της folk, της pop, της παιδικής και της πειραματικής μουσικής — συνθέσεις μέσα από τις οποίες διασταυρώνονται, όπως και στη ζωή του, ήχοι και επιρροές από το Puerto-Rico, την Καραϊβική, τις Φιλιππίνες και την Αμερική.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ

Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91 Α & Σικίνου 35 Α, Κυψέλη)