Ο Γιώργης Χριστοδούλου επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Γιώργης Χριστοδούλου επιστρέφει από το μόνιμο τόπο κατοικίας του τη Βαρκελώνη, στην Ελλάδα, για λίγες παραστάσεις στα τέλη Μαΐου.

Πρόκειται για μια σειρά εμφανίσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κρατώντας στις αποσκευές του ένα μικρό μουσικό θησαυρό: το καινούργιο του άλμπουμ «Barcelonauta».

Μόνιμος πια κάτοικος τα τελευταία δυο χρόνια στην καταλανική πρωτεύουσα, δημιουργεί και μοιράζεται μαζί μας μια «επιστολή» προς την πόλη που τον ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή και αφιέρωσε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά σ’ αυτήν.

“Οι πόλεις πολλές φορές μοιάζουν με τους ανθρώπους. Έχουν την ιστορία τους, αλλάζουν, ενηλικιώνονται, έχουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές τους, ζητούν να τους φερθείς με τρυφερότητα.

Κάποιες φορές στα δίνουν όλα, σου αποκαλύπτονται χωρίς πολλές αντιστάσεις, κάποιες άλλες δε σου αποκρίνουν ούτε μια κουβέντα, γίνονται σκληρές.

Κι όπως οι άνθρωποι, υπάρχουν πόλεις που έχουν κι αυτές τους θαυμαστές τους. 

Όλοι μου οι δίσκοι κι αν το καλοσκεφτώ όλα μου τα τραγούδια είτε τα έχω γράψει εγώ είτε όχι, είναι στην ουσία "ανοιχτές επιστολές".

Κάποια έχουν πολύ συγκεκριμένο παραλήπτη, κάποια άλλα όχι, έχουν ας πούμε έναν άγνωστο αποδέκτη. Κάποια μοιάζουν με αυτά τα γράμματα των ναυαγών κλεισμένα σε μπουκάλια. Περιμένουν κάποιον να τα μαζέψει, πάντως σίγουρα κάποιον / κάτι περιμένουν. 

Μερικά απ' τα τραγούδια του Barcelonauta δεν είχαν επανεκτελεστεί ποτέ. Υπήρχε ηχογραφημένη μόνο η πρώτη τους εκτέλεση. Μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι με περίμεναν, πως ήταν ένα μικρό δώρο φυλαγμένο για μένα γιατί κανείς άλλος δεν τά 'χε προσέξει. 

Μου πήρε περίπου δυο χρόνια να τα ψάξω, να τ' ανακαλύψω, να επιλέξω και τέλος να προετοιμαστώ και να τα ηχογραφήσω.

Τέλος ένιωσα πως έπρεπε να επισκεφτώ τις σάλες χορού όπου παιζόταν αυτή η μουσική, τα θέατρα, να αφουγκραστώ τί έχει μείνει από κείνη την εποχή και το "μοντέρνο ήχο" της, που λέγαν τότε, ποιό είναι το πιο διαχρονικό της στοιχείο;

Charles Trenet, Boris Vian, Don Byas, καταλανοί και γάλλοι κι αμερικανοί δημιουργοί έγραψαν αυτά μικρά τα διαμαντάκια αρκετές δεκαετίες πριν.

Ο Σεφέρης λέει κάπου "τα λόγια μας είναι παιδιά πολλών ανθρώπων" κι εγώ δανείστηκα τα λόγια των δημιουργών που εμπνεύστηκαν από τη Βαρκελώνη για να ξαναγράψω και να της στείλω μια επιστολή αγάπης.
Και για να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα".

Δευτέρα 19 Μαΐου & ώρα 21:00 | Κήπος Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας (Ιλίου Μέλαθρον) | Πανεπιστημίου 12, Αθήνα | Είσοδος: ελεύθερη

Τετάρτη 21 Μαΐου & ώρα 21:30| Μουσική σκηνή Ξέφωτο | Λυκούργου 1-3, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη | Είσοδος: €10 με ποτό

Πέμπτη 22 Μαΐου & ώρα 22:00 | TIKI ATHENS | Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη, Αθήνα (Σταθμός Μετρό Ακρόπολη)| Είσοδος: Ελεύθερη